Eťn kopje koffie per dag

Door Redsandro op woensdag 21 februari 2018 23:42 - Reacties (12)
Categorie: Politiek, Views: 6.758

Het moet wel een beetje leuk blijven voor Eurokraten en daar mag best een prijskaartje aan hangen. En ze moeten een beetje prettig kunnen zitten en ook dat mag wat kosten.

Ik wil ook wel eens op een jubileum-verjaardag met vrienden voor §500 drinken, we werken toch om afentoe iets leuks te kunnen doen. Maar het zou helemaal mooi zijn als ķ dat voor mij ging betalen! Het kost u per persoon toch niet zoveel! Dat is toch het enige juiste argument?

We betalen per persoon een kop koffie per dag aan de Europese Unie. Aldus Jean-Claude Juncker. En dat mag best verdubbelen, vinden Tajani, Juncker, Macron, en Timmermans.

Maar wat als iemand misschien eens per tien dagen ergens een kopje koffie haalt? Dan is dat nogal wat, als er onder aan de kassabon "EU gratuity 1000%" staat.

En vergeet niet vanuit welk perspectief deze mensen redeneren. Frans Timmermans verdient §22.500 per maand. Laten we dat nu eens 10 keer een gemiddeld inkomen noemen. Als we zijn gevoel van een kop koffie nu eens toepassen op een gemiddeld inkomen, dan betalen we zo'n 10 koppen koffie per dag. En dat zou dan best eens omhoog naar 20 koppen mogen.

Aan de andere kant zijn er natuurlijk forenzen die elke dag een koffie to go halen voor in de auto of in de trein. En misschien kunnen we ook allemaal een kop koffie extra per dag aan Brussel betalen. Maar het punt is: Alles is de som van oneindig veel kleine beetjes. Sommigen letten op de kleintjes. Omdat ze kiezen hun geld anders te besteden. Of omdat ze gewoonweg moeten.

Verspilling is killing. Dus;

Emannuel Macron,

It's easy to be wasteful when you're making §13.000 per month.

Could you take the low hanging fruit first? Show us you're serious. Stop the travelling circus to Strasbourg, and save §200.000.000 per year. Then we'll know you have the Kratos of the Demos at heart.
Misschien zouden landen dat eens als voorwaarde moeten stellen voor een verhoging van het budget.

Zeg het voort.

Volgende: Bye Bye Dropbox 26-08 Bye Bye Dropbox
Volgende: Politie discrimineert medewerkster met hoofddoek 11-'17 Politie discrimineert medewerkster met hoofddoek

Reacties


Door Tweakers user yousql, donderdag 22 februari 2018 08:09

De kaatste kop koffie die ik buiten huis gekocht heb, was in mijn vakantie in september in Griekenland. Waarschijnlijk was het daar zo goedkoop omdat ik het voor een groot gedeelte met mijn andere ‘koppen koffie’ betaald heb. Die koffie is hier toch veel te duur geworden.

Afgezien daarvan, zoals de koffie thuis pruttelt, pruttelt het nergens.

Door Tweakers user Hann1BaL, donderdag 22 februari 2018 11:07

Hebben we ook in kaart hoeveel kopjes koffie we verdienen direct en indirect aan Europa? We kunnen focussen op het feit dat we nettobetalers zijn. Dat is zo in directe zin. We moeten focussen op het feit of geld goed besteed wordt en kritisch blijven over hoeveel we betalen.

Maar we moeten dan ook gaan bekijken wat we dankzij Europa als handelsland krijgen en daar lijkt dan wel wat weinig focus op te zijn. Als klein land zijn we zeer afhankelijk van de grotere economieen in Europa. En simpel gezegd zijn we volledig afhankelijk van Duitsland. Wist je dat we per hoofd van de bevolking net zo veel betalen als Duitsland? Zweden betaalt meer.

Leuk dat je kijkt naar een gemiddeld inkomensgrafiekje. Weet je ook hoe de informatie is verzameld? Meneer Timmermans werkt full time. Ons land zit vol part timers en dat heeft dus een effect op het gemiddelde inkomen van mensen in NL. Misschien dat daar rekening mee is gehouden, maar ik zie dat nergens terug.

Door Tweakers user BeosBeing, donderdag 22 februari 2018 12:27

In je arikel stip je twee punten aan. Ten eerste dat Frans Timmermans §22.500 per maand verdient. Nu als dat het bedrag was dat een minimumloon-deeltijdwerker zou verdienen, dan was het redelijk om de iedereen inderdaad voortaan twee koppen koffie te laten betalen, echter helaas zou dan dat kopje koffie ook duurder zijn, zo werkt helaas de economie: Geen gezeik- iedereen rijk werkt niet, is helaas een illusie. Na WO2 heeft men zoiets wel al geprobeerd: al het bestaande geld was in een klap waardeloos geworden en iedereen kreeg ƒ10. Dat was jammer voor degenen die spaargeld op de bank hadden (alhoewel daarvan kregen bepaalde bevolkingsgroepen toch een deel terug) maar niet voor degenen wiens bezit vooral zat in aandelen en materiŽle goederen (al was ook daarvan veel geroofd). Degene die meerdere huizen bezat vol met waardevole antieke meubelen enzovoorts, liefst in meerdere landen, die zat er nog steeds warmer bij als de gemiddelde burger. (maar nu dwaal ik af)

Zelf ben ik altijd pro-Europa geweest maar ik zie het fout gaan door de verschillende EU-instellingen. Deze zijn bureaucratisch, en vaak ligt de zeggenschap niet bij de burger maar bij de lidstaten. Het gevolg is dat het dus niet democratisch is. Lobbiegroepen hebben in tegenstelling tot de burger wel inspraak in Straatsburg en Brussel.

Ook zie ik dat de EU brokkelt. Niet alleen is er sprake van een brexit (die wilden er decennielang al eigenlijk niet bij horen maar wilden evenmin hun zeggenschap kwijt. Als je kijkt hoeveel uitzonderingsregels er voor hen gemaakt zijn). Ook zie je dat de Oost-Europese landen, die 1 mei 2004 vol enthousiasme zijn binnengehaald nu worden bekritiseerd omwille van ondemocratische wetsvoorstellen en ook dat die landen zich niet willen voegen naar bepaalde gewenste afspraken zoals het opnemen van vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika.

Ook zie je dat de EU-landen zelf veranderen, eens waren het allemaal Christelijke landen maar er komen steeds meer mensen die hun Christelijke roots verlaten (die vrije dagen vinden ze dan nog wel fijn) en daarnaast zijn de nieuwkomers bijna allemaal niet-Christelijk (het merendeel moslim maar er zijn ook hindoes en andere geloven) en met een behoorlijk andere cultuur. Ik zie die mensen vasthouden aan hun gewoontes en zich binden aan elkaar en dus nauwelijks integreren. Ook de tweede generatie die zich dus wel Nederlander voelt staat er anders in als de 'autochtone' Nederlander. Het sterkst zien we dat (en nu generaliseer ik onvermijdelijk) bij degenen van Turkse afkomst, die fanatiek Erdogan aanhangen terwijl de rest van de Nederlanders die zien als gevaarlijk. Dit is speelt overigens in Duitsland dus nog sterker.

In de droom van Nebukadnezar heeft het beeld een gouden hoofd, een zilveren borst en armen van zilver, buik en lendenen van koper, heup en bovenbenen van ijzer en tot slot onderbenen en voeten van klei of leem en ijzer. (Daniel 2) Het gouden hoofd is Nebukadnezars Babylon. Het zilver staat voor het daarna komende Perzische rijk van Cyrus, het koper staat voor het MacedoniŽ/Griekenland van Alexander de Grote en de ijzeren heup en bovenbenen staan voor het Romeinse rijk. De voeten van klei en ijzer staan nu voor de EU en zoals klei en ijzer niet mengen mengen ook de volkeren van de EU niet. De EU zal uit elkaar vallen. In de droom worden de voeten, en daarmee het gehele beeld verbrijzeld door een rots of steen. Die steen is losgehakt, maar niet door een mens. De vertaling in de 'Basisbijbel' impliceert dat het loshakken een aktie van God is.

Deze opvolging van wereldrijken wordt herhaald in een droom die DaniŽl zelf krijgt (zie Daniel 7) met vier dieren. Het vierde beest is wederom het Romeinse rijk maar deze heeft 10 hoorns (koningen/naties) waartussen een 11e ontstaat. Dat is het op pausdom. Het feit dat het herhaald wordt bevestigd dat de gang van zaken vast is bepaald.

Dat de EU niet stand gaat houden is een feit. het is slechts de vraag hoe lang het duren zal.

Door Tweakers user kobus71, donderdag 22 februari 2018 22:03

En wij hebben Timmermans nooit gekozen. Net als Juncker en trawanten. Het democratische gehalte is ver te zoeken bij de EU. En dat bevalt ze prima. Ons bv een beetje al die migranten opdringen. Als Merkel ze wil prima, maar laat ons NL met rust. En dan nog verder uitbreiden met landen als Montenegro, ServiŽ,AlbaniŽ,BosniŽ en Kosovo. Waarbij een aantal van deze landen regelmatig op punt van oorlog staan. Met alle liquidaties van dien. En dit is volgens Brussel vast weer positief voor west Europese landen. Nou, volgens mij gaat het alleen maar geld kosten en krijgen we nog meer van die lui binnen onze landgrenzen. En over het criminele OekraÔne zal ik maar helemaal niet beginnen. Nee, die opgelegde EU had van mij en velen met mij niet gehoeven. De EEG voldeed prima. En dat zonder die kostenpost Brussel had ons dat veel meer opgeleverd.

Door Tweakers user T-Forever, vrijdag 23 februari 2018 00:53

Kobus71, sinds de EU bij elkaar is, hebben EU landen ooit oorlog gevoerd onder elkaar?
Het paard voldeed vroeger ook, waarom rijden er zoveel auto's rond dan?
En over dat criminele oekraine begin je niet?, dan moet je ook geen A zeggen, iedereen in een land over dezelfde kam scheren |:(

BeosBeing

Slechte economische tijden hebben altijd gezorgd voor een aantal dingen, mensen die met vingertjes beginnen te wijzen, en uitersten in de politiek die opkomen. Heeft niks met allochtonen te maken, maar met de autochtonen die een zondebok zoeken. En het onbekende is altijd slecht natuurlijk.

Hoelang bestaat nederland al? een paar honderd jaar, alles wat gemaakt word kan kapot alles wat geboren word gaat dood. Je redenatie dat de EU ooit uit elkaar valt slaat dan ook nergens op.

Als jij die mensen enkel ziet, betekend automatisch dat je er geen contact mee hebt, dan ben je zelf ook oorzaak van waarom ze niet integreren, want je loopt er immers met een grote boog omheen.

Elk cultuur heeft zijn rotte appels, en welvaart is doorgaans de rede dat mensen minder zijn gaan geloven.

Maar uiteindelijk gaat het om het geloof in je medemens, en helaas geloof ik erg weinig in de meeste hier net als jullie niet in de andere geloven. Jammer, maar dan moeten we misschien toch eerst even naar onszelf kijken.

Door Tweakers user evilution, vrijdag 23 februari 2018 07:36

Een kopje koffie per dag, zodat Junckers een paar flessen wijn per dag achterover kan slaan.

Door Tweakers user mavamal, vrijdag 23 februari 2018 12:40

Het probleem is niet de kop koffie per dag. Als het naar nuttige dingen gaat, denk ik dat de meeste mensen in de EU best mee willen betalen. Dat zou zelfs diezelfde kop koffie per dag kunnen besparen in nationale kosten.

Waar veel mensen problemen mee hebben is het ivoren toren gehalte.
Het verhuizen tussen Brussel en Straatsburg.
De kostendeclaraties die je niet uitgelegd krijgt (dubbel mijn maandsalaris per maand als kosten declareren...).
Het opgeheven vingertje, ze zullen ons wel vertellen wat goed voor ons is.
Het gevoel van een gebrek aan inspraak.


Maar de uitspraak klopt redelijk. Ik kom op gemiddeld 290 euro per persoon in de EU per jaar. Er zijn alleen manieren om dit handiger uit te leggen, en in plaats van meer geld te vragen zouden relatief kleine besparingen kunnen leiden tot een veel groter draagvlak.

Door Tweakers user lakemens, zaterdag 24 februari 2018 08:29

Vooropgesteld, ik ben -als echtgenoot van een eurocraat- wellicht iets meer pro-Europa dan het gemiddelde, maar dat kan ook met mijn journalistieke achtergrond, dan wel met mijn leeftijd te maken hebben.

Ik ben persoonlijk zťťr groot voorstander van debat over de EU, daarom dank aan Redsandro. De voorbeelden van verspilling die je aanhaalt zijn ook terecht en -tot mijn genoegen- nu eens niet populistisch en gemakkelijk, gewoon waar het op staat. Discussies over EU gaan nogal eens over het niet-democratische en dat is niet terecht. Ik wil hiermee de goedbedoelde bijdragen van anderen niet afwijzen, maar enig historisch besef vind ik persoonlijk op z'n plaats. Het meest storende aan dat soort zaken vind ik vooral gebrek aan feiten.

De EU is -vanuit wellicht de beste bedoelingen van weleer- geŽvolueerd naar wat ze nu is. Niet-democratisch omdat de de individuele lidstaten dat zo gekozen hebben. Leuk om op Juncker te vitten, deels zelfs terecht, maar dit is de manier waarop we onze politici in het verleden de EU hebben laten samenstellen.

Wat betreft de maandelijkse verhuizing naar Straatsburg, dat is ook een gotspe. Nu wijs ik niet zo graag met het vingertje, maar dat is toch die f***ing Fransen. Vanuit het EP heeft men in het verleden de verhuizing een keer overgeslagen, maar helaas staan de Fransen erop en heeft men het alsnog moeten inhalen. Frankrijk is ook niet voor niets een grote ontvanger van landbouwsubsidies, de met afstand grootste uitgavenpost van de EU.

Wat me brengt tot budget. Ik kan de frustratie over grote kostendeclaraties wel begrijpen, maar ik vind persoonlijk dat je dit soort zaken nu eenmaal hebt in grote organisaties. Men probeert ook een hoop eraan te doen, maar er zijn nogal wat regels en afspraken in het verleden gemaakt die misbruik nogal makkelijk maken. Ook onze vrienden van de PVV hebben dit aan de kaak proberen te stellen, maar eigenlijk vonden ze het ook wel fijn om een deel van hun werk in Brussel te gaan doen. Dit soort zaken aan de kaak stellen is ook alleen maar leuk als je er zendtijd en zetels mee scoort.

Uitbreiding van het budget? Tja, hele lastige discussie met 28 27 lidstaten. Maar wat men vanuit Brussel terecht wėl heeft aangegeven, is dat 'men' van Europa actie verwacht op gebied van defensie, grensbewaking en vluchtelingen. Dat kost (extra) geld of je moet elders gaan bezuinigen. Had ik al iets gezegd over landbouwsubsidies?

En inspraak, tja, het zijn uiteindelijk Rutte en zijn vriendjes die het beleid uitzetten. Nu ben ik geen fan van Mark, want in Nederland roept hij bij vertrek naar Brussel heel hard het ťťn, terwijl de groten in de EU toch echt iets anders besluiten. En dan maar weer draaien en zeggen dat-ie flink is geweest...

Maar concluderend, wat mij betreft is het een keuze uit 2 kwaden, voor of tegen Europa. Ik zie (persoonlijk) geen weg terug, noch een gulden middenweg. En neen Geert, de gulden gaat ons niet verlossen!

edit:
Voor de liefhebber, http://www.standaard.be/cnt/dmf20180223_03374746, Joris Luyendijk heeft er ook iets nuttigs over geschreven. Op aanvraag heb ik er een pdf'je van bewaard wegens de paywall

[Reactie gewijzigd op zaterdag 24 februari 2018 18:45]


Door Tweakers user S0epkip, maandag 26 februari 2018 12:14

Vanwege de CO2 uitstoot ben ik ook voor het afschaffen van Stressbourg.

Door Tweakers user Harm_H, dinsdag 27 februari 2018 14:49

Het alternatief dat je geeft is volop terecht:
  • Brussel moet meer letten op de kleintjes
  • En bij voorkeur meer democratie
Instanties als de EU zijn echter wel noodzakelijk op het wereldtoneel. Het zou jammer zijn als de mensheid ten onder gaat, omdat we geen wereldwijde overeenstemming bereiken met bijvoorbeeld maatregelen tegen klimaatverandering.

Door Tweakers user Brazos, dinsdag 27 februari 2018 18:23

Hann1BaL schreef op donderdag 22 februari 2018 @ 11:07:
Wist je dat we per hoofd van de bevolking net zo veel betalen als Duitsland? Zweden betaalt meer.
Nee, want dat is namelijk ook niet waar. Elke Nederlander betaalt netto meer dan zowel een Duitser als een Zweed, er is namelijk niemand in de EU die per hoofd van de bevolking zoveel aan de EU betaalt als Nederland.

Als de huidige voorstellen van Macron doorgang vinden, o.a. afschaffing van de Nederlandse 'rebate', komt Nederland uit op netto zo'n 5,5 miljard Euro per jaar.

Dat betekent dat Nederland nominaal, dus in totaal en niet per hoofd, meer aan de EU betaalt dan ItaliŽ, Zweden, Finland en Denemarken samen. Het moet maar eens ophouden, wij hebben 8 jaar van bezuinigingen, nullijnen en lastenverzwaringen moeten verduren, ik kan geen enkele reden bedenken waarom de EU niet hetzelfde kan ondergaan.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 27 februari 2018 18:26]


Door Tweakers user mavamal, woensdag 28 februari 2018 09:18

Maar het gaat helemaal niet om 'netto' betalingen of ontvangsten. Het geld wordt ingezet voor Europese projecten in verschillende landen, maar ook in die landen doen mensen een contributie die ze in de portemonnee voelen. Als een Litouwer netto ontvanger is, krijgt hij niet extra geld van Europa. Misschien maakt hij wel van een "Europese" weg gebruik, of krijgt hij "Europees" internet, maar alleen vanwege de Europese solidariteit word zijn levensstandaard verbeterd.
In hoeverre bruto betalingen per land verschillen zou het wel interessant kunnen zijn. Helaas zijn deze cijfers niet terug te vinden bij het CBS...
Grappig: Ik kom er nu pas achter dat de EU sinds 2014 aan het bezuinigen is. Meer communicatie daarover zou volgens mij ook een deel van het imago wegnemen.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier ťťn aanmaken.