Web-based batch installer for Windows

Door Redsandro op vrijdag 8 mei 2020 07:34 - Reacties (11)
Categorie: -, Views: 4.407

WindowsRemix was bijna de gallery van Chocolatey geweest.

Geen verhaal, meteen aan de slag? Skip dan naar het stukje "WindowsRemix Software".

Sinds ik nog een klein nerdje was, ben ik in mijn kringen een beetje die go-to guy geworden voor computerproblemen. Later groeide dat uit tot het schoonmaken en verkopen van tweedehands laptops. Als klein nerdje besteed je soms disproportioneel tijd aan (andermans) ellende, omdat je het leuk vind om te doen en om waardering te krijgen. Maar hoe ouder je wordt en hoe minder tijd je hebt, hoe vervelender dat eigenlijk is.

Daarbij begon ik in 1998 (Red Hat Linux 5.1) af en toe Linux te gebruiken. Dual booten. Niet te veel, maar het zaadje was geplant. Vanaf 2005 (Ubuntu Hoary Hedgehog) had ik twee computers naast elkaar met een KVM (waarvan één Windows), en sinds 2010 gebruik ik eigenlijk alleen nog maar Linux.

Maar als je tweedehands computers verkoopt, moet er eigenlijk wel gewoon Windows op staan. Even een schone installatie en wat standaardsoftware erop. En als je gewend bent aan de centrale package manager van Ubuntu, dan is Windows onnodig lastig van software te voorzien.

Ninite

Eerst gebruikte ik Ninite. Maar dat was al snel veel te beperkt. Er stond van alles niet in. Dus ik begon installers van verschillende applicaties te hoarden op een USB-stick, en hield ik voor zover mogelijk een batch-bestandje aan om in ieder geval de apps die ik altijd installeer, silent te installeren.

Chocolatey

In 2012 kwam ik in aanraking met Chocolatey. Dit was erg vet in elkaar gezet. Veel beter dan mijn eigen methode. Ik ging meedoen met de community, overleggen, tips geven, code schrijven, allerlei packages toevoegen, messagen met de hoofdpersonen, en het jaar daarop heb ik met de Amerikaanse ontwikkelaar van Chocolatey gedineerd in Brussel.

Dat was een beetje het hoogtepunt van mijn enthousiasme. Want terwijl ik het moest doen van een klein beetje vrije tijd, merkte ik dat de politiek en meningsverschillen in zo'n community toch heel erg veel tijd kosten. Op een gegeven moment voelde het als 95% discussie, 5% effectieve bijdragen. Ik wilde het allemaal qua usability wat vriendelijker maken, maar alles bleef eigenlijk steken in goldplating en redenaties waar de uitspraak "perfect is the enemy of good" op is gebaseerd. De ontwikkelaar zelf was bezig de enterprise-tak van Chocolatey op te bouwen - wat overigens een prachtig product is geworden, veel van ons hebben als dankje voor de hulp een licentie gekregen - en vond het op dat moment eigenlijk geen prioriteit hebben om de usability aan te pakken.

Het is echt super wat ze neer hebben gezet. Begrijp me niet verkeerd. De ontwikkelaar verdient er inmiddels zijn brood mee. Het is vooral de community - die zich overigens de afgelopen 7 jaar ongetwijfeld heeft ontwikkeld en uitgebreid - en de community edition waar ik mijn les heb geleerd. Ik ben allergisch voor gold plating van triviale functies en eindeloos overleg geworden. Dat straalt ook uit op mijn echte werk met collega's enzo. Een resultaat nu is voor de huidige gebruiker oneindig veel beter dan een theoretisch beter resultaat in de toekomst, en ik heb weinig geduld voor argumenten die het tegengestelde proberen te beweren.

Soms kan je in je ééntje sneller resultaat boeken dan met 10 samenwerkende mensen. Zonder community. Zonder overleg.

WindowsRemix

Dus begon ik in 2013 WindowsRemix. Een website met een grotere selectie aan software dan Ninite. Gebaseerd op een subselectie aan packages van Chocolatey en NuGet. Gebaseerd op ClickOnce-technologie van .NET, zodat je zonder dependencies een installatie kunt uitvoeren. En gebaseerd op Boxstarter, om ClickOnce met Chocolatey en NuGet te verbinden.

Het is een vrije tijd-project die heel langzaam evolueert. Het heeft twee keer een complete rewrite gehad. Ik gebruikte het vooral zelf om laptops leeg te gooien en snel van software te voorzien. En nu is het 2020, 7 jaar later, en wordt het dagelijks door tientallen mensen gebruikt.

Onlangs vroeg de ontwikkelaar van Chocolatey of ik WindowsRemix wilde opensourcen en bij Chocolatey gaan betrekken als een soort nieuwe gallery, tegen betaling. Ik heb nee gezegd. Want ik zie de bui al hangen, dan komt er weer bij elk uurtje code negentien uur aan politiek kijken. En die tijd heb ik niet, ook niet tegen betaling. Ik vind het mooi zoals het is. Af en toe werk ik er een paar avonden aan, en zo houd ik tijd over voor andere onzin als amp.lol.

Boxstarter is inmiddels wel succesvol door Chocolatey ingelijfd.

WindowsRemix Software

De WindowsRemix software pagina is voor tweakers eigenlijk het interessantst.Hier kan je doorheen klikken om te zien wat er zoal is.Als je iets specifieks zoekt, kan je dat in het zoekbalkje intypen zonder op Enter te drukken.Heb je je lijstje compleet, dan klik je op Install Now.Je krijgt dan (in Edge of Internet Explorer) onderaan in beeld de vraag of je Boxstarter wilt starten.Boxstarter voert de nodige Chocolatey of NuGet commando's uit om de packages te installeren.En klaar!

Nu heb ik een bepaalde selectie die ik altijd op laptops uitvoer. Vroeger had ik een geheim truukje om voor mezelf een lijst te bewaren, maar eigenlijk wil iedereen een lijst kunnen bewaren. Dus nu kan je onderaan de lijst bij "Install Now" op het derde knopje (met een icoon van een clipboard) drukken, en je ziet de geheime URL voor die selectie. Niet verder vertellen hoor.

Volgende: SARS-CoV-2 in 2021 - Het begin van het einde 12-'20 SARS-CoV-2 in 2021 - Het begin van het einde
Volgende: get bunq, it's (not) free 04-'20 get bunq, it's (not) free

Reacties


Door Tweakers user jetspiking, zaterdag 9 mei 2020 10:00

Leuke blog, herkenbaar dat alleen programmeren écht razendsnel kan gaan, als ik eenmaal in een flow zit kom ik daar ook heel moeilijk uit. Vorige keer van 10:00 tot 22:00 's avonds iedere dag een paar dagen lang aan een Android app gewerkt. Wat is het vet om te zien wat je in een vrij korte tijd kunt bereiken.

Super gave site en een mooi design, ik ga hem zeker onthouden!

Hoe houd je eigenlijk overal van elke applicatie de versie automatisch bij? Dat werkt ook netjes.

Valt me alleen op dat Firefox niet tussen de ondersteunde browsers zit en daarmee niet te downloaden is, is dit niet mogelijk door technische limitaties van de browser?

Door Tweakers user Wom, zaterdag 9 mei 2020 16:27

Deze middag bezig om een laptop te installeren toen ik op deze blog stuitte. Direct eens getest en werkte zonder al te veel problemen. Dank voor het delen :)

Door Tweakers user Redsandro, zaterdag 9 mei 2020 19:30

quote: jetspiking
Valt me alleen op dat Firefox niet tussen de ondersteunde browsers zit en daarmee niet te downloaden is, is dit niet mogelijk door technische limitaties van de browser?
Goede vraag!

Internet Explorer en Edge worden out of the box ondersteund. Chrome en Firefox ondersteunen geen ClickOnce handler.

Vroeger had ik daarvoor een extensie geschreven in NPAPI. En net toen die klaar was, faseerde Chrome de NPAPI uit, dus schreef ik voor Chrome een extensie in PPAPI.

Deze heeft een jaar of drie online gestaan, en toen faseerde Chrome, en een jaar later Firefox, de PPAPI uit. Dus schreef ik een extensie met Native Messaging.

Al met al wel heel veel ge%$#!doe alleen om Chrome en Firefox te ondersteunen, maar eindelijk leek er een stabiele extensie-api te bestaan voor beide browsers, en had WindowsRemix een extensie voor beide browsers.

Maar na een jaar op de Mozilla Firefox Add-ons pagina veranderden ze de policy met het oog op de veiligheid (wat op zich een goed idee is). Ze wilden de source code van de messaging client openbaar hebben, of anders werd de extensie van de Firefox Add-ons pagina verwijderd. En open sourcen wil ik (nog) niet, omdat ik er zo ondankbaar veel tijd in heb gestopt.

Want hoewel ik hoop dat ik ooit zoveel bezoekers mag krijgen dat ik meer dan twee euro per maand aan advertentie-inkomsten kan genereren, is eigenlijk de enige bron van inkomsten het verkopen van de broncode van de extensie. Blijkbaar is er erg veel vraag naar zo'n kleine simpele ClickOnce handler extensie binnen bedrijfsnetwerken. Tientallen keren wordt me gevraagd om deze te opensourcen, en als ik dan nee zeg, dan vraagt één op de tien of ze de broncode mogen kopen.

Deze extensie is de Windows Remix ClickOnce Helper, en hij is veilig bevonden door Major Geeks.

Zelf draag ik open source een warm hart toe, als je een manier hebt gevonden om er een patatje uit te slaan. Ik heb mezelf voorgenomen dat als de site zelf ooit noemenswaardige inkomsten gaat genereren, dan maak ik de extensie open source.

Door Tweakers user jetspiking, zaterdag 9 mei 2020 20:54

Redsandro schreef op zaterdag 9 mei 2020 @ 19:30:
[...]

Goede vraag!

Internet Explorer en Edge worden out of the box ondersteund. Chrome en Firefox ondersteunen geen ClickOnce handler.

Vroeger had ik daarvoor een extensie geschreven in NPAPI. En net toen die klaar was, faseerde Chrome de NPAPI uit, dus schreef ik voor Chrome een extensie in PPAPI.

Deze heeft een jaar of drie online gestaan, en toen faseerde Chrome, en een jaar later Firefox, de PPAPI uit. Dus schreef ik een extensie met Native Messaging.

Al met al wel heel veel ge%$#!doe alleen om Chrome en Firefox te ondersteunen, maar eindelijk leek er een stabiele extensie-api te bestaan voor beide browsers, en had WindowsRemix een extensie voor beide browsers.

Maar na een jaar op de Mozilla Firefox Add-ons pagina veranderden ze de policy met het oog op de veiligheid (wat op zich een goed idee is). Ze wilden de source code van de messaging client openbaar hebben, of anders werd de extensie van de Firefox Add-ons pagina verwijderd. En open sourcen wil ik (nog) niet, omdat ik er zo ondankbaar veel tijd in heb gestopt.

Want hoewel ik hoop dat ik ooit zoveel bezoekers mag krijgen dat ik meer dan twee euro per maand aan advertentie-inkomsten kan genereren, is eigenlijk de enige bron van inkomsten het verkopen van de broncode van de extensie. Blijkbaar is er erg veel vraag naar zo'n kleine simpele ClickOnce handler extensie binnen bedrijfsnetwerken. Tientallen keren wordt me gevraagd om deze te opensourcen, en als ik dan nee zeg, dan vraagt één op de tien of ze de broncode mogen kopen.

Deze extensie is de Windows Remix ClickOnce Helper, en hij is veilig bevonden door Major Geeks.

Zelf draag ik open source een warm hart toe, als je een manier hebt gevonden om er een patatje uit te slaan. Ik heb mezelf voorgenomen dat als de site zelf ooit noemenswaardige inkomsten gaat genereren, dan maak ik de extensie open source.
Dank voor je reactie! Als ik het goed begrijp zou het dan wel werken met de extensie die verwijderd is van de Firefox Add-ons pagina. In principe kun je op Firefox ook een add-on handmatig toevoegen via een file buiten de store om. Zou het niet werken om die op je site te hosten zodat mensen die kunnen downloaden voor Firefox support?

Door Tweakers user Redsandro, zaterdag 9 mei 2020 21:17

jetspiking schreef op zaterdag 9 mei 2020 @ 20:54:
[...]

Zou het niet werken om die op je site te hosten zodat mensen die kunnen downloaden voor Firefox support?
Ja kan dat? Bij Chrome moet je dan wel 'moeilijk doen'. In dat geval zou ik inderdaad prima een link naar de Firefox-versie kunnen geven.

Waar ik een beetje mee zit is dat mensen die projecten als Chocolatey en Boxstarter niet kennen, (de noodzaak van) zo'n extensie niet snappen, en/of de command prompt nooit hebben gezien, sowieso al een behoorlijk vertrouwensdebet hebben. Als ze dan ook nog "een vage plugin" buiten de officiële store om moeten installeren, dan is dat misschien schadelijker voor de reputatie van de site dan gewoon Firefox niet ondersteunen. Wat denk jij?

Door Tweakers user jetspiking, zondag 10 mei 2020 09:46

Redsandro schreef op zaterdag 9 mei 2020 @ 21:17:
[...]


Ja kan dat? Bij Chrome moet je dan wel 'moeilijk doen'. In dat geval zou ik inderdaad prima een link naar de Firefox-versie kunnen geven.

Waar ik een beetje mee zit is dat mensen die projecten als Chocolatey en Boxstarter niet kennen, (de noodzaak van) zo'n extensie niet snappen, en/of de command prompt nooit hebben gezien, sowieso al een behoorlijk vertrouwensdebet hebben. Als ze dan ook nog "een vage plugin" buiten de officiële store om moeten installeren, dan is dat misschien schadelijker voor de reputatie van de site dan gewoon Firefox niet ondersteunen. Wat denk jij?
Daar zit inderdaad ook wel wat in. Je zou kunnen overwegen om op de pagina iets te zetten van "Looking for Firefox Support?", op een klik zou je dan een venstertje kunnen weegeven met de uitleg dat deze niet in de Add-ons staan en dat je de XPI file handmatig moet installeren als Add-on. Download linkje zou je dan daaronder kunnen zetten.

Ik zou eigenlijk niet weten of dit soort dingen invloed hebben op de reputatie van een site en op de bezoekersaantallen, maar bij een nette site zou ik persoonlijk ook wel een plugin vertrouwen. Ik kan me aan de andere kant wel voorstellen dat het deels een risico is, maar ik denk dat je anders Firefox gebruikers misschien kwijt raakt.

Door Tweakers user Pilovali, zondag 10 mei 2020 14:16

Ik gebruik Edge, maar hij denkt dat ik Chrome gebruik. Vermoedelijk door dat ik Chromium based Edge heb.
Moet ik perse de add-on installeren?

Door Tweakers user Redsandro, zondag 10 mei 2020 15:12

Pilovali schreef op zondag 10 mei 2020 @ 14:16:
Ik gebruik Edge, maar hij denkt dat ik Chrome gebruik. Vermoedelijk door dat ik Chromium based Edge heb.
Moet ik perse de add-on installeren?
Ik dacht van niet, maar misschien heb ik een te oude versie getest. Vanaf welke versie is Edge gebaseerd op Chromium?
jetspiking schreef op zondag 10 mei 2020 @ 09:46:
[...]

Je zou kunnen overwegen om op de pagina iets te zetten van "Looking for Firefox Support?", op een klik zou je dan een venstertje kunnen weegeven met de uitleg dat deze niet in de Add-ons staan en dat je de XPI file handmatig moet installeren als Add-on. Download linkje zou je dan daaronder kunnen zetten.
Ik ga daar binnenkort even mee experimenteren. Bedankt voor de tip. (y)

Door Tweakers user GoVegan, zondag 10 mei 2020 17:02

Is het ook mogelijk om hiermee je software te updaten.
Dat zou ook handig zijn

Door Tweakers user i-chat, donderdag 14 mei 2020 13:57

als ik zie welke software er voornamelijk in je softwarelijst staat en als ik zie dat zelfs MS Teams onder linux draait dan vraag ik me echt af of je die tijd besteed niet beter aan het aanleren van puppet skilles had kunnen besteden.

Computer of Laptop ass a Service een maandelijke subscription in plaats van een one-time-buy off aankoop.

Als je ziet hoe gemakkelijk het (aan te leren) is om package en machine management door te voeren in linux desktops met systemen als puppet en als je ziet hoe vaak men tegenwoordig bereid is om voor softwaretoegang te betalen in kleine maandelijkse bedragen (office365, antivir, creative cloud etc) ..... dan denk je toch...

ik beheer gewoon tig laptops automagisch en bereken een bepaald laag uurtarief voor remote support.

Door Tweakers user i-chat, donderdag 14 mei 2020 13:58

als ik zie welke software er voornamelijk in je softwarelijst staat en als ik zie dat zelfs MS Teams onder linux draait dan vraag ik me echt af of je die tijd besteed niet beter aan het aanleren van puppet skilles had kunnen besteden.

Computer of Laptop ass a Service een maandelijke subscription in plaats van een one-time-buy off aankoop.

Als je ziet hoe gemakkelijk het (aan te leren) is om package en machine management door te voeren in linux desktops met systemen als puppet en als je ziet hoe vaak men tegenwoordig bereid is om voor softwaretoegang te betalen in kleine maandelijkse bedragen (office365, antivir, creative cloud etc) ..... dan denk je toch...

ik beheer gewoon tig laptops automagisch en bereken een bepaald laag uurtarief voor remote support.

Daar valt veel meer in te verdienen dan met 'nog weer een windows package-manager die nét niet helemaal doet wat je eigenlijk zou willen'

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.