Kickstart met een Nokia N900

Door Redsandro op zaterdag 21 augustus 2010 01:26 - Reacties (11)
Categorie: Mobiel, Views: 8.005

Kickstart met een Nokia N900

Voor mensen die in tijdsnood zitten en snel up and running met hun nieuwe N900 willen zijn. Ik zal geen specs, repositories en andere zaken die je al weet melden.
Ik heb 'm!
Deze paragraaf kan je gerust overslaan. :+

Ik ben gek van Linuxdingetjes. Geen closed afgeschermde ontweakbare interfaces waarbij een 'team' betaald krijgt om de meest foute keuzes te locken in een poging je voor eeuwig te irriteren, maar een community van tig veel mensen die als een soort sprinkhanenplaag allerlei features en software erdoor drukken.

Zo had ik enkele jaren geleden nog een GP2x F-200 (open-source Linux-Based hand-held game console). Erg leuk en leerzaam om mee te klooien. Maar eenmaal uitgeklooit zag ik in dat de begrensde mogelijkheden niet verder kwamen dan wat dooie uurtjes in de vakantie en wat televisieseries op het toilet. Snel verkocht nu de hardware nog wat waard was. Tijdelijk uitgespeeld. Tot ik hoorde van de Nokia N800. Als ze konden bellen dan had ik allang een N800 of N810 gehad. Maar leuk als het me leek kon ik eigenlijk niet zo veel met een te prijzige internet tablet.

Even niet mee bezig, en opeens zie ik een vet druk topic op Tweakers over de N900. Een bellende opvolger! Wat gaaf!

Maar ik moest even heel veel geduld hebben, ik had net een Nokia N96 smartphone bij mijn abo 'gekregen'. ;(
Open vs closed mentaliteit - De N96 ter vergelijking
Om met je N900 te kickstarten hoef je dit ook niet te lezen. 8)7

Na 2 jaar N96 bezit ging ik even kijken of er nog iets nieuws onder de zon was, maar nog steeds van die bullshit als verplicht en redelijk onmogelijk signgedoe met 15 certificaten, en tooltjes die je LED aanzetten voor €3 enzo.

Heb best plezier van die foon gehad gewoon met bellen, Tweakers.NET browsen, muziek- en video spelen, maar verder is het allemaal stinkcommerciële gehypte ongein en ben ik blij dat ik er klaar mee ben. Nooit meer Symbian.

Het is namelijk niet alleen allemaal onmogelijk en commerciëel tot in het belachelijke, ook staan alle icoontjes compleet onintuitief door elkaar, staan er 20 stuks onverwijderbare bookmarkspam tussen de 10 van mezelf, onverwijderbare share (#care) troep en Nokia Ovi store troep links op de fricking standby voorpagina!

In het begin kon je nog met hacks je mappen (met specifieke icoontjes) verplaatsen maar na updates ook niet meer. Waarom moet dit op slot? Laat mij dat flipping zelf bepalen, dat vind ik leuk. Maar nee, steeds meer moest dicht.

En dan die PC Suite software van twintig miljard megabyte die zichzelf iedere keer als je via de PC een sms wilt tiepen vijf keer moet updaten, dat is toch nergens voor nodig.

Nu schijnt Symbian opeens ook Open Source te zijn, maar dat is ook pas sinds Februari 2010, en de positieve gevolgen daarvan zijn nog ver te zoeken. Niks hechte community met vele open/gratis tools.

De hardware viel me ook tegen:

• DVB-h - Kost veel extra en je krijgt er weinig voor, niet gebruikt.
• Camera - Slechte kwaliteit en langggzaaamm, weinig gebruikt - De N82 was nog wel cool met de xenon flitser.
• Front Camera - Nooit gebruikt. Niets ondersteunt het, en Skype ook niet.
• Scherm - kwam al snel troep (stof) onder te zitten.
• Accu - :'(
• Wlan - Huis tuin en keuken connectivity okay, maar voor openbare wifi's is bijna altijd het uitgaande signaal te zwak om te verbinden.
• Processor - Slecht, mijn 2x 200MHz ARM GP2x kan films en series vloeiend afspelen, deze 2x 264 MHz ARM met dubbel systeemgeheugen en HW accelerated graphics verslikt zich waardoor ik alles moet transcoden naar 320x240.
(De speakers en hoeveelheid geheugen vond ik wel netjes! En DLNA ondersteuning is ook vet! Helaas niet volledig tho. (Geen video play-on'en)

De hele foon is trouwens tot en met de laatste update te langzaam voor mijn smaak. Ik wil niet wachten tot mijn SMSbox open is. Ik wil niet wachten tot de editor open is, en ik wil niet wachten tot mijn contactlijst open is. Dankzij deze telefoon ging ik veel vaker terugbellen ipv terusSMSsen dan vroeger. Back in the day ging alles nog instant. Een optie aanklikken en *ploep* je bent er. Als de hardware nog niet geschikt is, kom dan niet met b-klasse omvangrijke OSsen.

Al met al vond ik het echt de opgehoestte doekoe niet waard.
Kickstart met de N900
(Veel deed ik op dat microtoetsenbordje zelf en kopiëerde stukjes terminal naar een tekstbestandje. Het kan zijn dat ik ergens wat over het hoofd zag bij het plakken in dit artikel.)

Gister heb ik mijn N900 ontvangen, maar ik heb het zo druk! ;( Dus heb ik vannacht maar een beetje verplichte speeltijd ingeroosterd anders komt er ook maar niets van. 8)7

Voordat je allemaal shit op je handy gaat zetten kan je beter eerst even met een schone lei alles checken. Instellingen, desktops, widgets, etc. Dan weet je hoe het in elkaar steekt en welke functionaliteit bij de handy hoort.

Gooi die handleidingen in alle talen maar van je telefoon af, de verborgen mappen met images in alle talen zijn dik 100 MegaByte verspilling, en ik ben zo snel nog niets handigs tegen gekomen.
Dit is alles wat je moet weten:
http://wiki.maemo.org/N900_Shortcuts_and_Gestures

Goed, de eerste keer klooien had ik meteen mijn mijn handy 'kapot' (CPU constant 100%). Maar als ik er bij nadenk had ik alleen alle settings afgelopen en 'Recaller' geinstalleerd. Recaller ging echter flink de mist in en sindsdien alles bagger.

Gelukkig is de N900 heel makkelijk te flashen (flushen in het geval van bagger ;)) door hem te starten in flash-mode.

Her en der op internet staat het flashverhaal fout, met onnodige boots of verkeerdom, en daarmee kan het fout gaan:
NOTE: Always flash the FIASCO image first, then the eMMC image immediately after that. Never boot up the device between flashing the FIASCO image and the eMMC image! When flashing eMMC always also flash FIASCO rootfs - NEVER boot the device between the two flashes.
Zo moet het wel:
Alles gaat weg. Je kan beter uitgeklooit en geflasht zijn voordat je de telefoon serieus in gebruik neemt, anders moet je alles gaan lopen backuppen. (Lees: backups gaan lopen terugzetten)

Hierheen:
http://tablets-dev.nokia.com/nokia_N900.php

Download de Latest Global PR voor N900, momenteel
http://tablets-dev.nokia....1_PR_COMBINED_MR0_ARM.bin
en de Latest Vanilla eMMC voor N900, momenteel
http://tablets-dev.nokia....NILLA_PR_EMMC_MR0_ARM.bin

Vervolgens download je de nieuwste flasher (momenteel 3.5) voor je OS hier:
http://tablets-dev.nokia.com/maemo-dev-env-downloads.php

In mijn geval is dat Linux Mint, dus ik download een .deb package.

N900 uit, batterij vol, geen kabels erin, 'u' ingedrukt houden en de kabel aansluiten. Je ziet het logo (zonder backlight) verschijnen en de N900 is in raw flash mode.

En dan zo, en niet anders: (alleen bij de laatste de -R switch gebruiken.)
code:
1
2
sudo flasher-3.5 -F RX-51_2009SE_10.2010.19-1_PR_COMBINED_MR0_ARM.bin -f
sudo flasher-3.5 -F RX-51_2009SE_10.2010.13-2.VANILLA_PR_EMMC_MR0_ARM.bin -f -R


Bij mij ging ie twee keer booten en toen kreeg ik de als-nieuw wizard! :D

Apps via de telefoon installeren gaat één voor één, en dat is natuurlijk geen kickstart.

Het eerste wat een tweaker dan wil doen is het volgende bestandje uitvoeren (kopiëer de url in de MicroB browser) voor root access:
http://repository.maemo.o...le/install/rootsh.install
om vervolgens zonder veel moeite de eerste basics erop te gooien. Standaard tools, apps en wat widgets.

Druk [Ctrl] + [Shift] + [X] om X-Terminal te openen.
~ $ sudo gainroot
Root shell enabled
BusyBox v1.10.2 (Debian 3:1.10.2.legal-1osso30+0m5) built-in shell (ash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.
/home/user # apt-get install openssh nano-opt leafpad cuteexplorer catorise personal-gprs-mon touchsearch personal-ip-address conky bluezwitch systeminfowidget datetoday-home-widget birthday cal-home-widget wifi-signal-applet desktop-clock-widget app-search-widget scout
Zelf doe ik na elke installation-spree even een reboot now en check ik daarna conky om te zien of de CPU wel relaxed doet. Als ie steeds in 100% blijft hangen dan weet je dat je waarschijnlijk stiekem iets van de developer repository hebt gedownload. Uninstallen werkt dan soms niet eens en dan moet je opnieuw flashen.

Dat priegeltiepen is natuurlijk niet ideaal. Tijd om naar je handy te ssh'en; je hebt immers zojuist ook OpenSSH geïnstalleerd. In tegenstelling tot die sukkels bij Apple met hun iPhone kan je hier niet via ssh op de N900 inloggen zonder eerst een wachtwoord te hebben opgegeven. Doe dus even:
passwd user
en
passwd root
en je kunt voortaan inloggen vanaf je (Linux) laptop:
$ ssh -l user 192.168.1.12 (ip-adres = voorbeeld, duuh)

Dan is het nu tijd om er wat media apps op te zetten.
~ $ sudo gainroot
Root shell enabled
BusyBox v1.10.2 (Debian 3:1.10.2.legal-1osso30+0m5) built-in shell (ash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.
/home/user # apt-get install fmradio kmplayer worldtv99 decoders-support ogg-support mod-support mafw-gst-subtitles-applet recorder mirror tuner maesynth maelophone maetronome liqtorch mafw-lastfm espeaktime mypaint ansela mrawviewer penpen classicprint battery-eye petrovich zoutube
Uitgespeeld? Tijd voor wat spelletjes en emulators!
/home/user # apt-get install drnoksnes vgba prboom gltron scummvm mg picodrive vgb ines openttd quake2 opendune fmsx wolf3d spearofdestiny hexen2
Nu heb je emulators voor de NES, SNES, GBA, Sega Master System, Sega Megadrive (Genesis) en de MSX. Je moet natuurlijk zelf even de ROMs bij je oldskool cardridges zoeken.
Ook de andere games zijn volkomen legaal, maar het zijn alleen de engines. Je moet zelf de originele game content hebben.
Quake2: Kopiëer pak0.pak naar /home/user/.quake2/baseq2
Wolf3d: Kopiëer *.wl6 naar ~/MyDocs/.wolf3d of ~/MyDocs/wolf3d
SoD: Kopiëer *.sod naar ~/MyDocs/.spearofdestiny of ~/MyDocs/spearofdestiny
Hexen2: Kopiëer *.pak naar ~/MyDocs/.hexen2/data1
etc.


Natuurlijk is er voor het binnenharken van alle ROMs die op je (Linux) PC staan rsync beschikbaar:
/home/user # apt-get install [red]rsync[/red]
[red]Hiervoor moet je de testing repository activeren.[/red]

Als je de testing repository niet zelf al hebt toegevoegd, dan is het het makkelijkst om rsync gewoon even via de browser te installeren. De repository wordt dan meteen toegevoegd. Ga met de MicroB browser hier heen:
http://repository.maemo.o...tle/install/rsync.install

En nu kan je vanaf de N900 bijvoorbeeld doen:
~/MyDocs $ mkdir ROMs
~/MyDocs $ cd ROMs/
~/MyDocs/ROMs $ mkdir genesis
~/MyDocs/ROMs $ cd genesis
~/MyDocs/ROMs/genesis $ rsync -vaz redsandro@192.168.1.10:/red/roms/megadrive/ .
sander@192.168.1.10's password:
En de laatste truuk die ik je mee wil geven om aan te geven hoe uitgebreid je nieuwe zakmes is: Zelfs sshfs is beschikbaar.

Als je bijvoorbeeld op de plee zit, niet de directorystructuur van je computer uit je hoofd weet en toch makkelijk meerdere zaken wil kopiëren, dan mount je gewoon je andere computer in je N900.
In dit voorbeeld mount ik even mijn Windws 7 desktop, voorzien van Cygwin (Linux compatibility layer).
/home/user # apt-get install [red]sshfs[/red]
[red]Hiervoor moet je de testing repository activeren.[/red]
sshfs is een userspace filesystem (fuse) en werkt dus niet als je nog root bent:
/home/user # mkdir /home/user/MyDocs/fs/
/home/user # sshfs Sander@192.168.1.8:/cygdrive/ /home/user/MyDocs/fs/
Blablabla (yes/no)? yes
Sander@192.168.1.8's password:
mount: getcwd: No such file or directory
/home/user # exit
Even exit doen dus. En dan nog klopt er iets niet met permissies:
~ $ sshfs Sander@192.168.1.8:/cygdrive/ /home/user/MyDocs/fs
Sander@192.168.1.8's password:

fuse: bad mount point `/home/user/MyDocs/fs': Permission denied
Halverwege /etc/udev/rules.d/91-permissions.rules zie je dat /dev/fuse moet gebeuren door de groep fuse
~ $ nano /etc/udev/rules.d/91-permissions.rules
(Ctrl + X)
Maar van wie is fuse?
~ $ ls -l /dev/fuse
crw-rw---- 1 root root 10, 229 Aug 20 03:31 /dev/fuse
root:root dus.
Dus we maken even een groep fuse aan, maken user lid van deze groep, en maken deze groep eigenaar van /dev/fuse
~ $ sudo gainroot
Root shell enabled
BusyBox v1.10.2 (Debian 3:1.10.2.legal-1osso30+0m5) built-in shell (ash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.
/home/user # groupadd fuse
/home/user # usermod -G fuse -a user
/home/user # chown user:fuse /dev/fuse
/home/user # exit
~ $ sshfs Sander@192.168.1.8:/cygdrive/ /home/user/MyDocs/fs/
Sander@192.168.1.8's password:
~ $
Tadaah! Nu kan je lekker je hele computer browsen vanaf de plee. En omdat je fs in MyDocs hebt gemount, kan je gewoon met de standaard file manager (die MyDocs als root ziet) bestanden kopieren!Als je er dan straks achter komt dat je de mount in je eigen userspace niet meer mag unmounten, dan zal ik je meteen even wijzen op de plek waar je al die rechten kunt wijzigen:
(Doe maar ff leafpad ipv nano, omdat je dan kunt knippen-plakken)
/home/user # leafpad /etc/sudoers
Voeg ergens onderaan toe:
user ALL = NOPASSWD: /bin/umount
En omdat je ook niet mag pingen terwijl we dat allemaal wel eens gebruiken:
user ALL = NOPASSWD: /bin/ping

Ben je ook zo gek op dat mounten omdat je oude computers nog geen DLNA servers zijn maar je zo wel bij je muziek komt, dan heb ik hier een snel scriptje voor in je ~ (makkelijk aan te passen per computer):
code:
1
2
3
4
5
6
7
#!/bin/sh
#Redsandro N900 - Mount over ssh
POINT=~/MyDocs/fs-redsandro
if [ ! -d $POINT ]; then
mkdir $POINT
fi
sshfs Sander@192.168.1.8:/cygdrive/ $POINT

Even chmodden +x hè!?
Ook wat te zeuren?
Wat een gafe telefoon. WiFi heeft veel beter bereik dan de N96. GPS heeft veel sneller een fix. De camera gaat lekker vloeiend en is niet zo wobbly. Toetsenbord! _/-\o_

Nog maar twee dagen in gebruik, waarvan één avond spelen hè. Maar tot nu toe is er van het lijstje N96 klachten één overgebleven:
• Accu - :'( :'( :'( :(


2 uur gebruik, 2 uur idle, 2,5 uur gebruik, 1 uur idle, leeg.

Redsandro out. 8)


---
PS - Kom je niet uit een Linux opvoeding? Dan is de beste tip die ik kan geven: Weet dat copy-pasten in Linux anders werkt. Je kopiëert niett naar een clipboard, je wijst aan wie de leverancier is. Je kan dus nooit plakken wat je gekopiëerd hebt van een programma dat je inmiddels hebt afgesloten! :z.

Volgende: Christus, hou eens op met al die post! 10-'10 Christus, hou eens op met al die post!

Reacties


Door Tweakers user TZC-T1-FX, zaterdag 21 augustus 2010 04:12

Gaat u hem ook nog overclocken?=D

Door Tweakers user warhamstr, zaterdag 21 augustus 2010 05:33

Vind je dat accuverbruik vreemd? Jij geeft die telefoon met recht op zijn fl*kker! :> Hulde voor wat je daar allemaal uithaalt in de X-term! _/-\o_ Ik was al trots toen ik zonder How-To kon overklokken. :P

[Reactie gewijzigd op zaterdag 21 augustus 2010 05:35]


Door Tweakers user 366966, zaterdag 21 augustus 2010 06:25

Ik heb toch liever een iPad

Door Tweakers user MorosMyrddin, zaterdag 21 augustus 2010 08:38

veel succes en plezier alvast :p

ja die batt, de eerste weken had ik er ook last van (2 maal per dag opladen), omdat je dan ook elk moment van de dag zit te prutsen :p maar dat verminderd vanzelf wel, nu kan ik soms 3 dagen zonder te herladen en toch redelijk gebruiken.

vooral muziek beluisteren verbruikt zeer weinig batt, wat een serieus plus punt is, de wifi is volgend mij wel een ramp, die zuipt zich verloren.

Door Tweakers user Sorbo, zaterdag 21 augustus 2010 12:07

Mooie handleiding :) En ik ben blij dat ik geen N900 gekocht heb. Dit was allemaal veel te veel gezeik geweest voor mij. Ik ben nu over op android en dat bevalt me hevig.

Neemt overigens niet weg dat dit echt een goede post is enzo :P

Door Tweakers user MorosMyrddin, zaterdag 21 augustus 2010 12:35

@sorbo, zonder kennis van Linux en dus zonder de terminal is dit gewoon een zeer goeie smartphone :) Alles werkt zoals het moet.

alleen kun je er gewoon nog eens zoveel meer mee door de full root-acces . wat RedSandro hier duidelijk aantoont.

Door Tweakers user Jeoh, zaterdag 21 augustus 2010 13:05

Toch wel de beste FiPo die ik heb gezien. Mooie guide, hoop dat je hier meer over gaat posten (ondanks dat ik een Desire heb).

Door Tweakers user WHiZZi, zaterdag 21 augustus 2010 16:32

Grappig dat je zo vol bent van open source software (which is a good thing) maar dat je wel Windows 7 draait.

Echte mannen draaien dan ook een open source OS als werkstation ;)

Leuke telefoon en ik heb ook de afweging genomen. Uiteindelijk toch voor een Android toestel gegaan wegens beschikbaarheid van applicaties en een stukje stabiliteit waar ik bang voor ben met de Nokia.

De afweging voor mij is trouwens heel simpel. Ik moet de telefoon simpel kunnen managen via mijn Linux computer. iPhone, Symbian en Windows valt af omdat er geen native client is voor Linux ;)

Door Tweakers user Redsandro, zaterdag 21 augustus 2010 17:52

WHiZZi schreef op zaterdag 21 augustus 2010 @ 16:32:
Grappig dat je zo vol bent van open source software (which is a good thing) maar dat je wel Windows 7 draait.
Ik vind het gewoon erg leuk en versatile, altijd al zo geweest. Maar multimedia development doe ik op Windows, Adobe enzo. 3 Computers Linux, 1 computer Windows. Ik erger me ook afentoe aan Windows, maar niet zoveel als aan Mac OS.
Dan moet je hem bij het bellen wel aan je oor ouden hè? :D
Ohnee, je kan niet gsm-telefoneren.
De verleiding is wel groot. Er is nog niet zoveel bekend over mogelijke schade. Wel schijnt het zo te zijn dat bijna alle N900's de 800 MHz stabiel halen en slechts een klein percentage de 1,25 GHz. Ben wel erg benieuwd in welke categorie de mijne hoort. :) Apart trouwens, dat deze 600 MHz ARM heel afentoe stottert met PicoDrive (Sega Megadrive emu), terwijl mijn GP2x op 266 MHz dat niet deed met PicoDrive. Ik weet niet zo goed wat technisch precies het verschil is, maar zo lang ik dat niet weet is er nog ruimte om te hopen dat nieuwe firmware al snelheidswinst geeft.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 21 augustus 2010 18:03]


Door Tweakers user Gish, zondag 22 augustus 2010 14:06

Ik had zojuist mijn N900 zodanig traag dat ik weer aan een nieuwe flash toe was en zag toen je blog :D! Mooie uitleg. Ik mis alleen 1 appje bij de media apps: fm booster. Er zit namelijk zo'n mooie fm zender op je N900. Deze kan normaal gesproken in een open ruimte zo'n 2 á 3 meter max uitzenden. Met de FM booster verhoog je dit tot ruim 10 meter. Ook kun je dan tenminste normaal uitzenden naar je autoradio als die een beetje strak is ingebouwd. Zo had ik problemen bij onze Kia Soul om uit te zenden, maar met de fm booster totaal niet meer :D!

Ik heb ook een tijd lang mijn N900 op 800 mhz gedraait maar vond het toch wat gevaarlijk worden aangezien hij wel eens flink warm werd als ik hem op z'n dak gaf. Ik moet er niet aan denken dat ik hem weken kwijt ben wegens reparatie...

Verder hoop ik dat je nog vaker ingaat op je N900 :D!

EDIT:
Wat me net te binnen schiet is dat de simple brightness app ook super handig is. Door op je systray of hoe dat ook heet te drukken kun je dan ook je brightness aanpassen. Voorals als je een screenprotector er overheen hebt wil de lichtsensor het nog wel eens verkeerd hebben en is het handig om het zelf even te corrigeren :D

[Reactie gewijzigd op zondag 22 augustus 2010 23:24]


Door sukkel, dinsdag 12 oktober 2010 13:14

wat ben jij een ongelofelijke sukkel

Reageren is niet meer mogelijk