De OV-Shitkaart

Door Redsandro op donderdag 27 januari 2011 05:36 - Reacties (34)
Categorie: Beveiliging, Views: 4.582

Haha! :D Eindelijk komt er uitstel van de OV-Chipkaart nu is gebleken dat je niet langer hoeft te verdienen als een politicus om je 'een laboratorium' te kunnen veroorloven waarin de kindersurprise beveiliging te kraken is! 8)7

Althans dat zeiden ze gister op het nieuws. Vandaag zijn er alweer andere berichten. :O

Verstandig Nederland pist al 4 jaar over die kaart heen, maar nee zolang we geen pak aan hebben telt ons collectief inzicht niet mee. Woorden doen geen pijn. Pas als aantoonbaar door Jan met de pet zonder geld en 30 euro gefraudeerd kan worden op een manier waarbij - net als een piratebay hier en een Cd winkel daar - frauderen haast nog makkelijker is dan je te houden aan een faalsysteem, DAN krijgen een aantal losers in pak pas jeuk.

Even een kleine recap van de geschiedenis:

1993: Er wordt bekend gemaakt dat aan de invoering van een chipkaart zal gaan worden gewerkt.
2004: Elf jaar later (!!) besluiten ze het eens te gaan testen.
2005: De eerste officiële introductie vindt plaats (in regio Rotterdam).
2006: Eerste problemen met de testkaart komen aan het licht.
2008: De huidige kaart is gekraakt door Zie Jermans en de UvA.
2008: Even later hackt (een student aan) de Radboud Universiteit de OV-Chipkaart met nog minder moeite; publicatie proefschrift wordt door TLS tegengehouden.
2008: TLS zegt: "OV-Chipkaart kraken loont niet. Anders waren we er al mee gestopt."
2009: Er zijn constant verschillende bronnen die met goedkopere hardware de hack voltooien.
2010: Landelijke invoering.
2010: De OV-Chipkaart opent ondergrondse afvalcontainers.
2011: De kaart is voor 30 euro te hacken door Jan met de pet.
2011: "We voeren de chipkaart gewoon in."

Sinds 2007 wordt elke stap en uitspraak van TLS uitgelachen door verstandig Nederland. Want dit zat er natuurlijk lang en breed aan te komen, maar de pakjesloser had uiteraard niet verwacht dat dit zo snel zou gebeuren.

De truuk is namelijk om met zijn allen net zo lang te bagatelliseren, lobbyen en afspraken te maken met mensen die er het minst verstand van hebben, totdat al die losers hun bonussen kunnen opstrijken en verkassen naar een andere baan of positie zonder dat er ooit iemand verantwoordelijk voor is.

Hier een aantal bekende zoethoudertjes:

Pakjesloser praatje:
Je hoeft geen kaartje meer te kopen, vet makkelijk gewoon de bus/tram/trein inlopen yeay!

Praktijk:
• Als je niet de fraudegevoeligheid aan je bankrekening wenst te koppelen en je locatie- en privégegevens niet wenst weg te geven, kan je het huidige saldo alleen schatten. Daarom moet je alsnog langs de kaartautomaat om dit te checken.
• Wil je overstappen op een internationale trein? Dan moet je eerst naar de ingang van het station lopen om uit te checken. Wordt nog lachen als er poortjes op het station zijn.

Pakjesloser praatje:
Onbezorgd met je gezin tripjes maken onafhankelijk van de verschillende vervoerders!

Praktijk:
• Ga eens met je drie kinderen van 5, 6 en 7 naar je oma op bezoek, en je moet verplicht 4 ov-chipkaarten à ¤7,50 per stuk met ¤20 instaptarief per stuk hebben. Lachen voor mensen die bijna nooit met openbaar vervoer gaan.

Pakjesloser praatje:
De tarieven voor een enkele reis zijn aangepast, waardoor de chipkaart nu niet langer duurder is dan een kaartje!

Praktijk:
• Groepskortingen zijn niet meer mogelijk, reizen is duurder.
• Verschillende Tweakers melden dat ze zonder de 'binnen een uur' regel voor stelselmatige tripjes meer dan 200% van het 'oude' bedrag kwijt zijn.
• Veel meldingen van inchecken zonder problemen, uitchecken out of order, ¤20/¤15/¤10/¤4 instaptarief kwijt.
• Het terugclaimen van gestolen geld bij defecte aparatuur of foutief genoteerde ritten is ingewikkeld en tijdsrovend. Bellen met niet nederlands sprekende mensen en kastje naar de muur taferelen. Als het om ¤10 of minder gaat kan je beter accepteren dat er ergens een pakjesloser een extra mooie vakantie van heeft om vroegtijdig grijze haren te voorkomen.
• Even op een (trein)tussenstation uitstappen om met de bus naar Henkie te gaan zit er niet meer bij: Je kan de bus niet in zonder bij de NS uit te checken. Doe je dit wel dan is reizen duurder.
• Kaart stuk? Nieuwe kopen à ¤7,50 - Saldo kwijt. Nieuwe kaart? Saldo overzetten à ¤2,50.
• NS Kortingskaart? Je kunt niet langer om 8u50 instappen en een apart kortingskaartje voor het traject vanaf 9u00 kopen. Reizen is duurder.

Het openbaar vervoer is typisch Nederlands niet alleen één van de duurste in heel Europa, het is ook nog eens zo duur terwijl het grootste deel al door de overheid (jij dus) wordt betaald. Van de 4 miljard aan kosten per jaar betaalt de reiziger ongeveer anderhalf. Met andere woorden: In plaats van dit 3 miljard kostende faalproject die, als het niet afgeschaft gaat worden in ieder geval nog veel meer zal gaan kosten, hadden we ook al twee jaar gratis openbaar vervoer kunnen hebben.

En dan zo'n TLS-loser op het nieuws: "Ja da's mooi kut, maar de gewone reiziger zal niet voor de kosten opdraaien."
Nee inderdaad, alle nodige reparaties worden gesubsidieerd door de overheid, jij dus. Of wat specifieker, de langstudeerder, zoals het er naar uitziet.

Maak dat OV toch goedkoper. Ik zie een parallel met de muziekindustrie. Blijf op zijn minst een beetje in de buurt van wat Jan met de pet wil. Linksom of rechtsom; nu is het OV toch gratis. Voor het zelfde geld had het al twee jaar gratis kunnen zijn, en voor de herstel- of terugrolkosten kunnen we weer een jaar gratis met het OV. Ik vind het een sprekende grap dat ik voor ¤25 de 200 kilometer naar Utrecht met de trein kan afleggen, om vervolgens voor ¤35 de 900 kilometer naar Praag doe. Haha het is een terugkerende zomeraanbieding, gemene vergelijking he.

Misschien als er een Chineze bron kaartlezers en -schrijvers aangeboord wordt die voor een paar euro per stuk over de toonbank van ebay komen, misschien als er massaal gefraudeert wordt, misschien dan dat er eindelijk eens koppen van pakjeslosers gaan rollen. Ik zou het wel humor vinden. Want zo leren we op school ook niet met verantwoordelijkheden om te gaan. De enige plek waar je met een grote mond je bullshit er door kunt drukken is de kunstacademie. (Ja, jaartje AKI gedaan)

Volgende: Jatten, patenteren en fanboys 05-'11 Jatten, patenteren en fanboys
Volgende: Fukcin' wachtgeld 11-'10 Fukcin' wachtgeld

Reacties


Door Tweakers user 318025, donderdag 27 januari 2011 07:04

Maar het is wel waar dat reizen met OV-chip kaart goedkoper is dan 2 enkel kaartjes ( trein ), verder laat mensen frauderen vroeg of laat wordt dat toch ontdekt.

Door Tweakers user i-chat, donderdag 27 januari 2011 07:55

YipMan schreef op donderdag 27 januari 2011 @ 07:04:
Maar het is wel waar dat reizen met OV-chip kaart goedkoper is dan 2 enkel kaartjes ( trein ), verder laat mensen frauderen vroeg of laat wordt dat toch ontdekt.
misschien wel, maar het wordt wel makkelijker, ze krijgen bij de ns nooit de bandbreedte om die incheck live uit een database ...

Door Tweakers user AMD1800, donderdag 27 januari 2011 08:24

Mooi stukje. Zou je moeten laten afdrukken op de voorpagina's van de gratis kranten, die verspreid worden op de stations. Tekstje erbij "Koop geen ov-chipkaart" :D Misschien komt er dan ook wel een nieuw systeem.

Door Tweakers user Tsurany, donderdag 27 januari 2011 08:27

Maar je voelt je vast stoer nu je ov-shirtkaart mag zeggen toch?

Door Tweakers user DylanE, donderdag 27 januari 2011 08:57

Tsurany schreef op donderdag 27 januari 2011 @ 08:27:
Maar je voelt je vast stoer nu je ov-shirtkaart mag zeggen toch?
heerlijke fail hier

Maar leuk stuk :)

Door Tweakers user ThijsWTF, donderdag 27 januari 2011 09:00

Mooi stukje tekst. Af en toe iets wat overdreven maar er zitten zeker waarheden in.

Toch had de OV-Chipkaart iets goed kunnen zijn. Met een betere beveiliging en vooral een beter gebruiksgemak.

Door Tweakers user itsalwaysme, donderdag 27 januari 2011 09:09

Overigens een belachelijk stuk tekst met erg veel generalisaties. Eigenlijk ben je niet anders dan de gene die je zwart probeert te maken.
ThijsWTF schreef op donderdag 27 januari 2011 @ 09:00:
Mooi stukje tekst. Af en toe iets wat overdreven maar er zitten zeker waarheden in.
Er zitten ook zeker onwaarheden in. Dus wil niet echt veel zeggen.

Door Tweakers user coyote1980, donderdag 27 januari 2011 09:10

Ik zit ook tenenkrommend alle berichtgeving aan te horen rond die rotkaart, echt, ik ben er helemaal klaar mee.

Helemaal als je hoort dat de chipkaart gebaseerd is op de Octopus kaart in HongKong die sinds 2003 nog niet gekraakt is, maar hier in het ontwerp vervangen is door de brakke MiFare kaarten.

Hopelijk zijn er clausules om de enorme kosten van de gevolgen van DEZE keuze te verhalen op de verantwoordelijken, bijvoorbeeld TLS en eventuele adviesbureautjes die de keuze voor MiFare hebben aangedragen.

Ik hoop dat burgerlijke ongehoorzaamheid dit project z.s.m. de prullenbak in doet verdwijnen, of dat we binnen een jaar alsnog een goed kaarttype gaan gebruiken. Hopelijk is de apparatuur in het OV daar al wél op voorbereid...

Door Tweakers user Freekers, donderdag 27 januari 2011 09:25

Vorig jaar nog een project gedaan over de OV-Chipkaart, hier aan de TU. Een van de onderwerpen was natuurlijk Privacy en Veiligheid. We hebben destijds nog een interview gehouden met een van de eerste krakers van de OV-Chipkaart en daarna contact opgenomen met TLS en ze daarmee geconfronteerd... maar dat zijn me toch een stelletje eikels bah bah. Allemaal van die nietszeggende, korte antwoorden, waar je 3 weken op wacht, onder het motto 'domme studenten'.
Gezien de recente persberichten gedraagt TLS zich nog steeds zo arrogant, dus ik lach op zich wel in m'n vuistje op dit moment...

Door Tweakers user coyote1980, donderdag 27 januari 2011 09:27

Volgens mij zijn ze met de noorderzon vertrokken:

http://www.translink.nl/ --> Deze website is tijdelijk niet bereikbaar.

:+

Door Tweakers user abc1234, donderdag 27 januari 2011 09:36

Mooi stukje tekst :D

Door Tweakers user moreasy, donderdag 27 januari 2011 09:44

Als TLS verantwoordelijk gehouden zou worden voor de problemen kan met men TLS wel opdoeken, en wie is er dan nog zo gek om dit project voor te zetten? Lijkt me dat er weinig partijen staan te trappelen om het huidige systeem 1-op-1 over te nemen...

[Reactie gewijzigd op donderdag 27 januari 2011 09:46]


Door Tweakers user FailFr8er, donderdag 27 januari 2011 09:48

Vergeet er vooral niet bij te vermelden dat een van de doelstellingen was om de veiligheid op stations te vergroten (en met name de onbemande stations). Die zou dan gebeuren door toegangspoortjes te plaatsen waardoor tuig niet het perron op kan...

Toen bleek dat te duur en is dat niet doorgegaan. Terwijl dit toch een van de hoofdredenen was dat een aantal kamerpartijen in zee zijn gegaan met deze onzin.

Door Rupert, donderdag 27 januari 2011 10:44

Mensen die met het OV reizen zijn per definitie onrendabelen en hebben geen recht van spreken. Iemand met maar een beetje succes in zijn leven weet toch dat het OV voor de paupers is...

Door Tweakers user MetalMike, donderdag 27 januari 2011 10:45

YipMan schreef op donderdag 27 januari 2011 @ 07:04:
Maar het is wel waar dat reizen met OV-chip kaart goedkoper is dan 2 enkel kaartjes ( trein )
Sinds 1 januari niet meer; een retour is net zo duur als 2 enkeltjes en gelijk gesteld aan de tarieven van de OV-chipkaart.

Door Tweakers user Glabbeek, donderdag 27 januari 2011 10:45

Gelukkig kan je de strippenkaart helemaal niet vervalsen, zeg!

Door Tweakers user Pumbaa82, donderdag 27 januari 2011 10:45

ThijsWTF schreef op donderdag 27 januari 2011 @ 09:00:

Toch had de OV-Chipkaart iets goed kunnen zijn. Met een betere beveiliging en vooral een beter gebruiksgemak.
Ja, leuk het had iets goeds kunnen zijn.

Een oplossing die een niet bestaand probleem oplost en zelf voor veel problemen zorgt.

En we weten hier allemaal dat als je dit digitaal ging uitvoeren, je altijd wel hackers hebt die het kraken. En dat er altijd wel iemand is die slimmer is dan de beveiligers.

Ik heb nooit iemand horen zeggen dat ze er moeite hadden met de strippenkaart of het kopen van treinkaartjes.
Strippenkaart vervalsen was ook aanzienlijk lastiger en makkelijk te ontdekken als deze vervalst was. (Iemand een strippenkaart-druk machine thuis staan ?)

De OV-chipkaart is er alleen doorgedrukt omdat het 'hip' is.

Voor de rest heeft er niemand baat bij.
Het kost bakken met (belastings)geld
Het is milieuvervuilender dan de voorganger.
Het schendt onnodig de privacy van reizigers.
Het verhoogt (enorm) de drempel om met het OV te reizen. (en dus mensen uit de auto te halen)

Ik ben nog geen 30 en 'durf' inmiddels al niet meer richting steden te reizen waar ze die kaart al door hebben gevoerd als enigste 'betaal'middel.
Mijn kinderen zullen dus ook opgroeien zonder het OV.

Goh, zo goed die OV-chipkaart.

Voor de invoering van de OV-chipkaart hadden de (hermes) bussen in Noord-Brabant al de mogelijkheid om je busrit af te rekenen met de chipknip.
Dat systeem werktte gewoon goed.
Geen geneuzel met poortjes, geen privacy schending, geen bedrijf tussen de betaling en de vervoerder, geen hoge ontwikkelkosten (want chipknip bestond al). Geen extra kosten.

[Reactie gewijzigd op donderdag 27 januari 2011 10:53]


Door Tweakers user Pumbaa82, donderdag 27 januari 2011 10:50

[knip] verkeerde knopje

[Reactie gewijzigd op donderdag 27 januari 2011 10:51]


Door Tweakers user ReneDx, donderdag 27 januari 2011 11:38

coyote1980 schreef op donderdag 27 januari 2011 @ 09:27:
Volgens mij zijn ze met de noorderzon vertrokken:

http://www.translink.nl/ --> Deze website is tijdelijk niet bereikbaar.

:+
Ze hadden er geen zin meer in, dus DocumentRoot naar /offline/, zie Path:
http://www.translink.nl/index

Door Tweakers user Pantagruel, donderdag 27 januari 2011 11:38

/utopie gedachte aan

Als signaal aan alle betrokken partijen voor de foute keuze en 't doordrukken van deze OV-chipkaart zou het briljant zijn als zo'n beetje alle OV-chipkaart gebruikers maandag aanstaande geheel anoniem en gratis zouden reizen.

/ realiteit zinkt in modus

Aangezien een flink deel van de forensen middels belastingvoordeel in de trein is belandt, zal er niet bijster veel animo zijn voor deze vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid.

Door Tweakers user himlims_, donderdag 27 januari 2011 12:01

Graag nodig ik je uit op:
http://www.nooitstipt.nl/.../gratis-met-de-trein/

[Reactie gewijzigd op donderdag 27 januari 2011 12:11]


Door Tweakers user Termi, donderdag 27 januari 2011 12:03

Rupert schreef op donderdag 27 januari 2011 @ 10:44:
Mensen die met het OV reizen zijn per definitie onrendabelen en hebben geen recht van spreken. Iemand met maar een beetje succes in zijn leven weet toch dat het OV voor de paupers is...
De paupers sluiten achteraan in de file :'). Het is maar net waar je werkt, probeer jij met je auto maar bij het hoofdkantoor van de Rabobank te komen uit Schagen op maandag morgen 09:00 present!

Maar mijn ervaring prima kaart, de overheid is alleen jammer genoeg te moeilijk. Echter wordt hier nogal eenzijdig naar het probleem gekeken. Je wilt niet weten hoe lastig het is om met multidisciplinaire groepen een technisch goed werkend product op de markt te krijgen.

Door Tweakers user Vizzie, donderdag 27 januari 2011 12:07

Haha de hele OV chipkaart is er gewoon gekomen door een lobby van Shell, Q8, Volkswagen etc..

Ik had al nooit veel op met het OV maar sinds dat ding is ingevoerd zorg ik wel helemaal dat ik er met een grote boog omheen rijd in m'n auto :D

Als ze al het geld wat verspild is aan de chipkaart nou eens in de wegen hadden gestoken...

Door Tweakers user himlims_, donderdag 27 januari 2011 12:10

Termi schreef op donderdag 27 januari 2011 @ 12:03:Echter wordt hier nogal eenzijdig naar het probleem gekeken. Je wilt niet weten hoe lastig het is om met multidisciplinaire groepen een technisch goed werkend product op de markt te krijgen.
riiiiight wij doen de gehele dag niets anders @work. Ligt gewoon aan de partij waarmee je in zee gaat

Door Tweakers user Sgreehder, donderdag 27 januari 2011 12:38

Beetje schreeuwerig, maar goed raak. Herformuleer het hier en daar, en stuur het op naar een landelijke krant.

Door Shenkie, donderdag 27 januari 2011 12:40

Arme NS, ze doen hun best om de treinen op tijd te laten rijden. Worden ze genaaid door ProRail.
Willen ze mooie nieuwe sprintertjes gaan inzetten, gaan de nieuwe sprintertjes bijna allemaal stuk! Genaaid dus door Siemens.
Willen ze een superhandig systeem om het reizen te vergemakkelijken middels een OV-chipkaart, worden ze genaaid door Translink Systems!
Hulde aan het personeel van de NS dat ze met zo veel geduld mensen te woord staan en ondanks alle tegenslagen proberen hun werk zo goed mogelijk te doen.

(De meeste kerncentrales in Duitsland zijn ook gebouwd door Siemens, net als onze Borssele. Geeft een hoop vertrouwen)

Door Tweakers user Harm_H, donderdag 27 januari 2011 13:07

Ik lees vooral heel veel kritiek de hele tijd, maar wat op dit moment een goede oplossing is voor de problemen is me niet duidelijk. Natuurlijk zijn de huidige problemen niet goed - maar hoe los je het nu op?

Door Tweakers user coyote1980, donderdag 27 januari 2011 13:18

@Harm_H: OF z.s.m. de huidige MiFare kaart vervangen door een andere kaart (indien de harde waar op stations en in bussen hiermee overweg kan) en anders afschaffen en terug naar de papieren kaartjes en strippenkaarten.

Door Tweakers user Pumbaa82, donderdag 27 januari 2011 14:05

Harm_H schreef op donderdag 27 januari 2011 @ 13:07:
Ik lees vooral heel veel kritiek de hele tijd, maar wat op dit moment een goede oplossing is voor de problemen is me niet duidelijk. Natuurlijk zijn de huidige problemen niet goed - maar hoe los je het nu op?
Stopzetten en terug naar de goed werkende oude methode: Strippenkaart weer landelijk invoeren.
De NS heeft nog de kaartjes automaten staan, dus die hoeven er minder mee te doen.
En natuurlijk alles van de OV-chipkaart weer afbreken.

Opgelost lijkt me ?

[Reactie gewijzigd op donderdag 27 januari 2011 14:05]


Door Tweakers user Raven, donderdag 27 januari 2011 14:12

Ter info, er begon zojuist een debat over de OV-Shitkaart:
http://www.tweedekamer.nl...stra117&adsl=Troelstra116

[Reactie gewijzigd op donderdag 27 januari 2011 14:13]


Door Tweakers user diehard889, donderdag 27 januari 2011 22:56

ik snap het ook niet helemaal, er wordt ruim van te voren bekent dat de kaart te kraken is, vervolgens wordt er dan geroepen dat het niet loont (??? hoezo) of dat het niet uitmaak en de invoering toch gewoon doorgaat.

ik denk dat we nu volkssport nummer 2 hebben (naast het downloaden ) en de grootste miskoop naast de Betuwelijn.. en wie draait daar weer voor op juist de belasting betaler.

zoals Pumbaa82 zegt, terug naar de strippen kaart.


Door Tweakers user melcon, vrijdag 28 januari 2011 11:47

Mooi stukje, wel bijzonder dat er nog wat verdwaalde zielen tussen zitten die het opnemen voor de chipkaart |:(

Door Tweakers user ElektroNeko, zondag 30 januari 2011 00:34

• NS Kortingskaart? Je kunt niet langer om 8u50 instappen en een apart kortingskaartje voor het traject vanaf 9u00 kopen. Reizen is duurder.
Als ik incheck om 8:50 en ik check uit bij het volgende perron om 9:20, krijg ik gewoon m'n 40% korting...

Reageren is niet meer mogelijk