Het Tweakersyndroom

Door Redsandro op zondag 13 januari 2013 21:23 - Reacties (83)
Categorie: Sociaal, Views: 11.957

In 2008 is er een enquete gehouden onder Tweakers waaruit naar boven kwam dat een klimaat van strengheid, onvriendelijkheid en botheid een afstotende werking heeft op zowel bestaande als nieuwe Tweakers. Mods en admins hebben de ringen bij elkaar gestoken, captain planet opgeroepen en hun leven gebeterd door het voortaan vriendelijk te houden. Vervolgens zijn we drie keer website van het jaar geworden, maar de gewone Tweakert heeft nog altijd minder motivatie om zich vriendelijk te gedragen.

Waarom is het zo typisch Tweakers-eigen om met zijn allen een stel botte lullen te willen zijn? Dat moeten we toch niet willen met zijn allen?

edit:
Hoewel vrijwel iedere reactie gaat over irritante n00bs, gaat dit blog over àlle Tweakers.
Ook n00bs. Maar vooral àlle Tweakers. Tegen elkaar. Ik daag je uit om ook dáárop te reageren.

Het Tweakersyndroom

Voor veel Tweakers is het een kunst om normaal te reageren. Ze hebben een onweerstaanbare neiging om iemand te kleineren; ze leiden aan het Tweakersyndroom.

Het Tweakersyndroom varieert van licht irritant gedrag zonder voorbedachte rade - wat je om één of andere reden vooral bij Tweakers ziet - tot bewust sneu gedrag van achterlijke proporties.

Op een brommerforum geeft men naast compleet professionele tuningtopics ook vrolijk antwoord op de meest simpele onderhoudsvragen. In een academisch ziekenhuis vertelt de chirurg met passie aan studenten wat ie aan het doen is. Een docent haalt dankbaarheid uit het idee dat hij jongelui tot een hoger kennisniveau brengt, en wil je graag na schooltijd wat extra uitleg geven. Kom als n00b in een vissportwinkel en 10 tegen 1 dat een willekeurige bezoeker zijn uiterste onbaadzuchtige best doet om je te helpen als je erom vraagt. Niet omdat het moet, maar omdat het aardig is. Tweakers vormen zo ongeveer de enige subcultuur waar we met zijn allen een totale onwelwillendheid hebben om elkaar normaal te behandelen.

Er zijn verschillende vormen van typischheid die we allemaal kennen. Ik zal proberen hier voorbeelden te geven, maar in dergelijk suffe afgezwakte vorm dat niemand een analoog met bestaande topics kan zien. Da's wellicht niet zo entertainend, maar je weet zelluf dat de R-Rated variant van de hier onder behandelde stof op het forum te vinden is.
Inlevingsvermogen
Het begint vaak met een voorspelbaar gebrek aan inlevingsvermogen. Dat is wel typisch maar ook vaak onbewust voor Tweakers. Er kan geen antwoord op de vraag gegeven worden voordat er in drie pagina's is gefilosofeerd over de vraag:

Waarom zou je dat willen doen?

Iemand met het Tweakersyndroom voegt daar echter compulsief een denigrerende toon en een lege conclusie aan toe.

Waar is dat nu weer goed voor? Blijkbaar denk je [dat je slim bezig bent].

Vervolgens wordt er oneindig gemiereneukt om bijzaken waar je niet om hebt gevraagd en vervolgens jij niet luisteren omdat je het advies niet opvolgt.
Creativiteit
Je kan nu proberen je plan op te helderen, maar wegens gebrek aan respect (vaak recht-evenredig aan je registratieduur) zal de persoon met het Tweakersyndroom zich als een onflexibel stuk jaren-'70-software gedragen. Als het niet exact semantisch correct is wat er gevraagd/gezegd wordt, dan snapt de Tweakersyndromert er zogenaamd helemaal niks van.

Wat probeer je in hemelsnaam te bereiken?

< Het lukt me niet om de binaries compileren.
> Binaries compileren? Wat zit je nu te prutsen? :?: Hoe wil je een binary compileren?


Hoewel iemand die na 6 miljoen jaar evolutie niet over de creativiteit beschikt om te snappen wat er bedoelt wordt eigenlijk zichzelf reduceert tot een primaat met het analytisch vermogen van een zak hooi, is het doel van deze goedkope bewuste vernauwing van het gezond verstand om de ander zich dom te laten voelen; hij is immers niet in staat om een medemens duidelijk te maken wat ie bedoelt.
Scheve conclusies
Een tegenhanger van het gebrek aan creativiteit is de zelfbedachte conclusie waarin iets totaal uit het verband wordt gehaald. Pragmatiek verdwijnt in de prullenbak en er worden zaken bijgehaald die je niet hebt gezegt, maar enkele raakvlakken met je eigen woorden doen het overkomen alsof je iets doms hebt gezegd.

Dat vind je (blijkbaar) [nogal stoer|ander denigrerend irrelevant woord] omdat je eerder ook al zei dat [uit verband getrokken irrelevante uitspraak].

En natuurlijk constant een vervelende afgunstige toon, en waar mogelijk in combinatie met kleinerende woorden, verkleinwoorden, en andere stijlpatronen om de indruk van achterlijkheid te vergroten.

Ik heb al duizend keer gezegd dat dit niet gaat werken. Blijkbaar denk je dat het slim is om je computer op te blazen. Succes met het inbouwen je prutswerkje.
Vergissen is onmenselijk
Een combinatie van onflexibiliteit en gebrek aan creativiteit is geëvolueerd tot de stelling: Elke vergissing is een doelbewuste keuze.

< Ik ben mijn project kwijt. Hoe decompileer ik mijn manifest?
> Niet. Als je geen backup hebt gemaakt, dan was je project blijkbaar niet belangrijk genoeg.


Maar als het ze uitkomt, kunnen ze zelf ook niet begrijpend lezen. Ik zie dit zo vaak he, maar ik kan zo snel geen goed voorbeeld bedenken. Het lijkt een beetje hier op:

< Ingedroogte verfresten kan je gewoon thuis weggooien.
> Onzin. Een pot verf mag je niet zomaar weggooien
< Ik heb het niet over een pot.
> Ah dus in jouw huis/auto/vriendin mogen we allemaal onze verf dumpen zolang het maar niet in een pot zit?
One-liners
De luie Tweakersyndromert maak zo'n irritante multiquote met veel quote en weinig inhoud, om je paragraaf voor paragraaf af te zijken met argumentloze destructieve one-liners. Ook zijn als vriendelijk vermomde flames een populair discussiemiddel.

Sinds wanneer ben jij expert op het gebied van [iets waarover je een mening hebt]?

Nofi maar zo te zien begrijp je er niks van.

Nofi, maar je praat bullshit.
Ander onbehulpzaam gedrag
Soms heb je een half uur lopen zoeken naar informatie, post je een duidelijk uitgebreide vraagstelling, en krijg je een reactie:

En wat zegt vijf seconden googlen?

Om de één of andere reden kan niet iedereen even doeltreffend met google omgaan. Daarom zijn sites van Yahoo Answers tot Stack Overflow zo populair geworden. Alleen het posten van een linkje zou dan al hulp zijn, maar dat is teveel gevraagd. De persoon van de reactie wil niet geloven dat jij minder pienter met googlen bent dan hij, en wil je niet helpen. Dat is zijn goed recht. Maar om dan wel even te proberen aan te tonen dat je achterlijk bent met zo'n onbijdrage, waarom?

Of je zit in een discussie, en er komt iemand vanuit het niets iets lulligs zeggen. Vaak een one-liner, hooguit bijzakelijk relevant en altijd op de man. Dit is het Scatophaga-effect. Je komt steeds de zelfde Tweakers tegen, en ze komen pas wat oninhoudelijks zeggen als ze een in hebben gevonden. Ze vinden het heerlijk als je er op in gaat, en het is moeilijk om dit te weerstaan, omdat ze op de man spelen. Maar als je goed kijkt hebben ze altijd ergens stiekem iets verdraaid.

Ergo

Goed, Tweakersyndromerts. Gedragen zich als een star negatief onbehulpzaam neerbuigend arrogant stuk betweterigheid. Wat is hier nu het praktisch nut van?

Weinig mensen hebben zin om een omelet te bakken voor mensen die hun eieren niet willen breken (noobtopics), inclusief ikzelf. Maar daar gaat dit allang niet meer over. Het gaat vooral over gevestigde Tweakers onderling. Van vriendelijk stoken/trollen naar het neerhalen van ideeën, vragen en antwoorden, tot gewoon zwaar gemeen steken onder en boven water.

Ontstaat deze enorme drang om arrogantie tot een semantiek spel van onflexibiliteit en principiële onbehulpzaamheid te verheffen uit de grote frustratie van in het echte leven sociaal laag ingeschaald zijn met het onvermogen zichzelf omhoog te werken?

Zijn deze Tweakers IRL in sociale kringen altijd gekleineerd vanwege introverte sociale onkunde, om vervolgens het ego te herstellen door anderen op het eigen terrein te minachten, veilig vanachter de computer waar geen enkele lichaamshouding of oogcontact , geen enkele emotionele tell de tekstuele grootheidswaanzin in de weg kan staan?

Ik weet niet hoor, maar dit komt over alsof ze in het echte leven niet accepteren dat ze anders zijn, en in het virtuele leven rectiviserend eikelgedrag vertonen vergelijkbaar met de buurman met de grote sportwagen en de kleine piemel. Het is vervelend om er energie aan te besteden.
Gevalletje Tweakersyndroom
Voor de rest van de Tweakers die gewoon zichzelf zijn en zichzelf accepteren, normaal doen, even wat komen discussiëren of om hulp vragen en bovenstaande irritaties en/of vijandigheden bij andere Tweakers opmerken; negeer ze gewoon alsof een klein kind aan je broekspijp hangt te wapperen terwijl je in gesprek bent en al 10 keer hebt gezegt dat ze geen 2e ijsje krijgen. Geen energie aan besteden.

Al hebben ze nog zo'n mooie lange stelselmatig afbrekende multiquote op je eerdere post gemaakt. Wijs ze er gewoon op met:

"Typisch gevalletje Tweakersyndroom. #ignore"

..en de geïnvesteerde zeikmoeite die ze hebben genomen verandert in positieve energie als ingesloten Boulderdash-vlinders die in bonussen veranderen. 8)

Wacht rustig tot iemand met een wat menselijker skillset een relevantere bijdrage aan de discussie levert.

Volgende: Welkom terug in de jaren '90 met Univé! 02-'13 Welkom terug in de jaren '90 met Univé!
Volgende: Die flikkers van Hi. (Hi.nl) 01-'12 Die flikkers van Hi. (Hi.nl)

Reacties


Door Tweakers user Stvn21, zondag 13 januari 2013 21:34

Wel eens op het forum van Fok! gekeken? Het komt niet alleen op Tweakers voor. Overigens denk ik dat er soms ook ergenis is doordat er steeds meer niet-Tweakers op Tweakers komen. Dit zijn dus mensen zonder een technische achtergrond en zitten niet op hetzelfde niveau als een wel-Tweaker. Dit heeft natuurlijk wel te maken met het door jou genoemde inlevingsvermogen.

Door Tweakers user Jeroenneman, zondag 13 januari 2013 21:43

Ik vindt eigenlijk dat het nog wel meevalt opt GoT. Het ligt er ook aan hoe de TS begint. Vaak genoeg dat het erop neerkomt :

"Dit wil ik, jullie weten hoe het moet, doen jullie maar ff magie ofzo".

En dat is dan nog niet erg, maar als men dan vervolgens niks doet met adviezen, tja, logisch dat mensen die "gratis" advies geven en problemen proberen op te lossen het ook gehad hebben.

En onder het kopje "Ander onbehulpzaam gedrag", ben ik het niet mee eens.

Zelf gebruik ik echter liever lmgtfy.com. Als ik of iemand anders het binnen 10 seconden met Google kan vinden, dan vraag ik me echt af waar je op gezocht hebt. Voordeel van lmgtfy is dat je ook gelijk antwoord geeft op de vraag.

Door Tweakers user ItMeAedri, zondag 13 januari 2013 22:14

Jeroenneman schreef op zondag 13 januari 2013 @ 21:43:
Zelf gebruik ik echter liever lmgtfy.com. Als ik of iemand anders het binnen 10 seconden met Google kan vinden, dan vraag ik me echt af waar je op gezocht hebt. Voordeel van lmgtfy is dat je ook gelijk antwoord geeft op de vraag.
Ik denk dat het ook een kwestie is van niet in de juiste taal googelen, iets wat ik zelf merk in mijn directe omgeving. En soms kan het natuurlijk heel specifiek zijn waarvoor je het woord zelf niet weet. Als non-technisch voorbeeld: je wilt iets weten over een portemonnee, maar je noemt het leertje, of wat dan ook.. dan word het in een keer wel heel moeilijk ja, tot je het synoniem ervan vind, of iets wat er mee te maken heeft.

Door Tweakers user Eagle Creek, zondag 13 januari 2013 22:26

"Ja maar".. moet die gebruiker dan afgeblaft worden of zou hem dan verteld moeten worden hoe hij wél met een zoekmachine moet omgaan?

Door Tweakers user analog_, zondag 13 januari 2013 22:31

Op t.net IRC gaat het er nog een stukje botter aan toe. FYI.

Door Tweakers user Strunkie, zondag 13 januari 2013 22:36

Dit is gewoon al het 3e blog in de tracker dat zeurt over Tweakers en/of de mensen die hierop zitten. Als het je niet zint hoe het hier gaat of hoe Tweakers gedictateert wordt door de Persgroep zoek dan lekker een andere tech site op?

:O

Door Tweakers user Virtuozzo, zondag 13 januari 2013 23:07

Het is op zich vrij simpel, denk eens aan verandering in gedrag in het verkeer wanneer men zich niet langer te voet, of met de fiets veplaatst, maar met de auto. Die ijzeren kooi waar men zich niet enkel instinctief veilig waant, maar waar men ook op afstand komt te staan van de rest van de weggebruikers, alsmede waar de herkenning van die andere weggebruikers als mens minder wordt omdat men deze op (andere) snelheid nu eenmaal minder goed ziet.

De consequenties van segregatie, de scheiding tussen mensen. Of men nu op snelheid in de auto zit, of met verve achter de zee van het internet. De afstand is er, dit nog even los van een ander fenomeen, dat van hoe verschillen in snelheid van ageren (bewegen, informatie tot zich nemen of verspreiden, enzovoorts) eenzelfde effect kent.

Met name in online communities kent de samenwerking van die twee elementen vaak ongewenste effecten.

A propos, dit soort segregatie trends (en hun consequenties) zien we niet enkel online, maar in elke vorm van menselijke communicatie en gedrag. Elke vorm van menselijke dynamiek is hier kwetsbaar voor, of dat nu politieke cohesie is, maatschappelijke cultuur of vreemde spelletjes als "hufters online". Dat is ook logisch wanneer factoren als afstand en snelheid in de links tussen mensen en groepen uit het gelijk lopen. Gevaarlijk is het pas echt als het ook niet meer parallel loopt, dan is bijsturen ineens wel heel erg moeilijk. Gelukkig moet het erg ver komen willen consequenties dermate groot worden dat een dergelijke trend optreedt.

Er is nooit een kant en klare oplossing voor verschuiving in deze. Uiteindelijk komt het altijd neer op het zelf corrigerende vermogen van groepsdynamiek. Iets wat geen kwestie is van puur leiding en/of puur eigen initiatief op individueel vlak. Tot op zekere hoogte is de combinatie van beiden geschikt om middels "lead by example" richting te geven, wat het beste werkt wanneer hier duidelijke doelen voor ogen staan. Klopt, dat kan nooit zonder regels, echter er is een andere component wat daar bij speelt - zeker wanneer het risico bestaat dat (onder externe invoer of druk daarvan dergelijke trends frequenter de kop op steken) de zaken buiten het stramien groeien: het sanctiemechanisme. En dat is niet enkel de component van straf, maar ook andere componenten als beloning en zichtbaarheid van beiden.

A propos, iets wat zeer te betreuren valt is dat de idee van "de andere wang toekeren" online net zo min tot consistent resultaat geeft als de idee van "negeren". Belangrijk is het daar onderscheid te maken tussen het individuele niveau en dat van groepsdynamiek. In het eerste geval is excessief gedrag prima te kanaliseren (echter nooit echt te compenseren omdat men niet aan oorzaken kan raken, enfin, zeer zelden). Het tweede geval is het element van risico. Immers, nietsdoen is geen oplossing voor het bestaan of groei van "kwaad", dat is al zo oud als de mensheid. Wanneer we op groepsniveau ageren zijn de regels van instinctieve interactie fundamenteel anders dan op individueel niveau. Het is niet moeilijk voor gemeenschappen van welke aard dan ook om zichzelf te ontwrichten zonder dat men het doorheeft. De ene subgroep ziet het niet omdat men elders de neus in een loopgraaf heeft, de stille groep loopt weg, een andere groep probeert de zaken bij te trekken, en ondertussen is het helaas zo dat excessiviteit in gedrag menselijke dynamiek aantrekt wat daar aansluiting bij zoekt. Of dat nu 4Chan is of situaties zoals in Haren. Dynamiek schept altijd potentieel, wat van cruciaal belang hierbij is, is juist de kunst van potentieel nooit open laten. Energie gaat nooit verloren, als je er in sociale dynamiek niets mee doet loopt een ander segment van die dynamiek er zogezegd mee weg uiteindelijk.

Dat concept van balans in sanctiemechanisme is iets waar Tweakers zich nog niet aan heeft gewaagd. Toch zie je op kleine schaal voorbeelden van mogelijke oriëntatie daartoe. Het moderatie systeem bijvoorbeeld, waar de "verwarring" tussen eigenlijk en oneigenlijk gebruik toch steeds toeneemt (en waar bepaalde onderwerpen eigenlijk zelden "goed" gaan met de comments en moderatie daarvan). Er is een systeem van waardebepaling voor comments, het is er echter een wat niet direct in de lijn ligt van menselijk intuïtief handelen. Mensen oordelen op basis van hun perceptie. Een moderatie systeem waar men niet enkel de optie heeft tot beoordeling van inhoud, maar ook van perspectief (subjectiviteit, mening, etc) sluit dichter aan bij de ingebouwde menselijke neiging tot reflexief handelen. Een tweeledig systeem waarbij mensen op duidelijke wijze een waardering kunnen laten zien voor èn inhoud (objectief) èn perspectief (subjectief) is iets wat we in veel plaatsen tegenkomen waar groepsdynamiek hectisch is, iets waar onderzoek vrij duidelijk aan doet tonen hoe dergelijke tweeledige systemen een enorme buffer vormen tegen de negatieve effecten van reflexief gedrag.

Op het internet zien we meestal enkel implementaties in dat opzicht van positie connotatie voor de subjectieve component. Denk aan "Like this" of de antieke "+1". Wat opvalt is dat bij het ontbreken van de tweede helft van die component het toch te vaak weer neerkomt op menselijke interactie men die negatieve connotatie. Simpel gesteld, mensen die het "eens" zijn laten minder van zich horen in berichtgeving of communicatie dan hen die het "oneens" zijn, hun "communicatie" volgt reflexief en neemt vrijwel automatisch al heel snel excessieve vormen aan.

Forums zijn een aparter beest in dat opzicht dan moderatie systemen van nieuws of algemene informatie punten, zeker wanneer ze onderdeel zijn van een online community waar ze een van beschikbare "communication features" zijn. Primair omdat gebruikers van communities niet enkel het forum gebruiken, maar daar vaak gebruik van maken als onderdeel van de sturing in verkenning en interactie van en door de community. Nieuws items, polls, blogs, etc, voor veel componenten van participatie zijn dit de trend motivators, zij leiden mensen "dieper". Trends van gedrag in die interactie worden veelal daar gezet en bepaald. Het klinkt misschien wat vreemd, maar er zijn directe verbanden tussen de aard van communicatie tussen participanten in een moderatie systeem voor nieuws / content items en verder communicatief gedrag in diepere elementen van de community.

Natuurlijk is er ook een component van buffering bij het fenomeen forums, de afstand die geschapen is tussen "entry" en "deeper usage patterns" is ook een buffer. En er zijn ook definitieve bewegingen in gebruikersgedrag over de tijd heen (evolutie van profiel), waar mensen eerst "binnenkwamen" met het portaal, zogezegd, maar later dat links lten liggen en zich engageren in communicatie directer op dieper niveau binnen de community. Toch zit ook daar weer een mes wat aan meer dan een kant doet snijden, meerdere zelfs. Denk bijvoorbeeld aan het fenomeen van gevestigd gedrag (ouder) versus nieuw gedrag, vaak zie je in dat opzicht al snel confrontatie potentieel tussen ouder / nieuwer. Syndroompjes als "RTFM" and "make some effort" (wat heb je zelf al gedaan) kunnen zo op hun beurt toch snel leiden tot segregatie tussen "oud" en "nieuw". Belangrijk is het dan ook voor elke community / organisatie om te investeren in kennis en middelen voor de leercurve van participatie. Van oudsher is dat op forums de "sticky thread", toch zie je in de sterkst groeiende communities dat dit zelden genoeg is. Daarom dat men investeert in adaptatie van het concept "vrijwilliger" maar ook in concepten als "events and trends" waar men content en/of interactie introduceert met als oogmerk blootstelling met doel en op gebalanceerde wijze van gebruikers aan gebruikers.

Mensen, sociale beesten, zo als dat heet. Zonder buffers en mechanismes vallen we altijd als kudde uit elkaar. Wet van Meden en Perzen. Triest, maar daar staat wel tegenover dat we als mensen de keuze hebben om ons tegen onszelf te beschermen, en er zorg voor te dragen dat - ondanks onze predisposities - het geheel groter is dan de som der delen.Door Tweakers user analog_, zondag 13 januari 2013 23:50

Strunkie schreef op zondag 13 januari 2013 @ 22:36:
Dit is gewoon al het 3e blog in de tracker dat zeurt over Tweakers en/of de mensen die hierop zitten. Als het je niet zint hoe het hier gaat of hoe Tweakers gedictateert wordt door de Persgroep zoek dan lekker een andere tech site op?

:O
Buitenlander-verhuis-naar-uw-land niveau. Het feit dat hij aangeeft oneens te zijn is een positieve insteek, hij wenst namelijk verbeteringen aan zijn favo. site.
TL, did read. Zijn er mechanismen te implementeren op online communicatie media waarmee je dit gedrag de pas afsnijdt? Heb je leesvoer hierover?

Door Tweakers user Sp3ci3s8472, maandag 14 januari 2013 00:12

Jeroenneman schreef op zondag 13 januari 2013 @ 21:43:
Ik vindt eigenlijk dat het nog wel meevalt opt GoT. Het ligt er ook aan hoe de TS begint. Vaak genoeg dat het erop neerkomt :

"Dit wil ik, jullie weten hoe het moet, doen jullie maar ff magie ofzo".
Dit dus er zijn te veel mensen die niet eens de moeite nemen om de stickys te lezen en gewoon hun vraag neerplompem met de gedachte dat wij het wel even oplossen.

Ik vind het helemaal niet erg als iemand niks van computers weet en een domme vraag stelt als hij maar laat zien dat hij zijn best heeft gedaan met het zelf oplossen en een duidelijke topic start maakt.
Als iemand inzet toont dan is er volgens mij geen enkele tweaker die niet bereid is om te helpen.

Soms zie je nieuwe tweakers met verstand van computers mensen helpen die geen inzet tonen. Ik hoop dat ze snel genoeg leren die topics gewoon te negeren ;).

Om een mooi voorbeeld van zo'n topic te geven. Ik wil een PCIE-3.0 videokaart gaan kopen, past deze op mijn moederbord. :X
Soms heb je een half uur lopen zoeken naar informatie, post je een duidelijk uitgebreide vraagstelling, en krijg je een reactie:

En wat zegt vijf seconden googlen?
Dan heb je waarschijnlijk geen duidelijke topic start gemaakt. Het is helemaal niet verkeerd om te vragen waar je naar moet zoeken (welke termen). Maar daar voelen sommige mensen zich te goed voor?

[Reactie gewijzigd op maandag 14 januari 2013 00:13]


Door Tweakers user F.West98, maandag 14 januari 2013 00:37

Volgens mij komt dit alleen maar voor bij topics van nieuwe gebruikers.
Vroegâh, (4jaar+ geleden) was GoT nog een forum met gevorderde gebruikers, stomme beginvragen kwamen minder, weinig voor en dat is iedereen gewend.
Nu wordt tweakers groter, spreekt een grotere, niet meer gevorderden-only, doelgroep aan die ook meer n00b vragen stellen, ik vind ook dat de kwaliteit van het forum sterk daalt. Er word minder streng gemod (dat soort vragen waren toen not done, je ging maar naar HWI).
De groep gebruikers die de kwaliteit kenden vinden dat de TS zich niet inzet en gaan zeuren, vaak verkassen ze ook naar de HK (ik ook) omdat ze geen zin hebben om daarop te reageren

[Reactie gewijzigd op maandag 14 januari 2013 00:38]


Door Tweakers user Virtuozzo, maandag 14 januari 2013 01:29

analog_ schreef op zondag 13 januari 2013 @ 23:50:
[...]

Buitenlander-verhuis-naar-uw-land niveau. Het feit dat hij aangeeft oneens te zijn is een positieve insteek, hij wenst namelijk verbeteringen aan zijn favo. site.


[...]

TL, did read. Zijn er mechanismen te implementeren op online communicatie media waarmee je dit gedrag de pas afsnijdt? Heb je leesvoer hierover?
Ja, er zijn mechanismen daarvoor. Er zijn er echter geen die pasklaar zijn, elke vorm van sociale dynamiek is in feite uniek omdat menselijk gedrag niet of nauwelijks te modelleren valt buiten wat men noemt de primaire drijfveren / benodigdheden. Dit is de reden waarom veel grote community sites werken met "evolving profiles" van gebruikersgroepen en types. Met als aandachtspunten die van het scheppen van leiders en geleiding, en instrumentatie van sanctie in balans (vorm plus inhoud, perceptie plus perspectief, etc).

Veel leesvoer in het Nederlandse is buiten academische publicaties niet echt voorhanden, helaas. Er is hier in Nederland wel onderzoek naar gedaan aan bijvoorbeeld de VU (interessant genoeg voornamelijk binnen de groep Criminologie). Meer onderzoek is te vinden in België, aan de VUB en de KUL (Sociologie, Communicatiewetenschappen). Daarbuiten zijn er wel specifiekere studies te vinden, te denken aan bijvoorbeeld een set publicaties in het vaktijdschrift VM. Die zijn echter wel vaak een beetje gekleurd voor de belangen die er aan hangen.

Een goed begin in het Engels is te vinden in de studie door McKenna en Green van de NY University, Virtual Group Dynamics. Een (helaas nog steeds klein) startpunt is te vinden op Google Scholar. Wat boeken en magazines aangaat is het wat makkelijker door te spitten.

Siegel, J., Dubrovsky, V., Kiesler, S., & McGuire, T.
Group processes in computer-mediated
communication. Organizational Behavior and Hu-
man Decision Processes.

Spears, R., & Lea, M. Social influence and
the influence of the “social” in computer-mediated
communication. In M. Lea (Ed.).

Spears, R., Lea, M., & Lee, S. De-individu-
ation and group polarization in computer-mediated
communication. British Journal of Social Psychol-
ogy, 29.

Wicklund, R. A., & Gollwitzer, P. M. Sym-
bolic self-completion.

Een interessante periodiek met focus op groepsdynamiek, met aandacht voor het virtuele, is te vinden bij APA, zit echter achter een paywall. APA Journals - Group Dynamics: Theory, Research, and Practice.

[Reactie gewijzigd op maandag 14 januari 2013 02:12]


Door Tweakers user Patriot, maandag 14 januari 2013 04:41

Tsja, het probleem ligt natuurlijk bij beide partijen. Allereerst vind ik het niet belangrijk dat nieuwelingen in de watten gelegd worden omdat ze nieuw zijn en je dus niet zou 'mogen' verwachten dat ze direct weten hoe het moet. Ik denk dat inmiddels wel duidelijk is dat de meeste Tweakers vinden dat je op zijn minst de stickies moet lezen, en daar naar moet handelen.

Daar staat tegenover dat het bot zijn tegen die nieuwelingen blijkbaar ook geen effect sorteert: Je kunt niet zeggen dat het minder aan het worden is. Blijkbaar is er een andere aanpak nodig.

Waar ik aan twijfel, is of het dan wel helpt om iedereen die wel het verstand heeft om mensen te helpen maar geen zin heeft om er een vrijwillig helpdeskbaantje op na te houden dan maar af te schilderen als iemand met een syndroom. Je opent de discussie wel, maar je strijkt de groep die je het liefst wilt bereiken zo tegen de haren in dat ik me afvraag of de discussie niet gedoemd is om te falen.

Door Tweakers user Xessive, maandag 14 januari 2013 07:53

Om het niveau van Tweakers.net op een bepaalde hoogte te houden zijner voor de meest voor hand liggende vragen een bepaald aantal topics (bv hangen en opstart topic) waar de eerste stappen voor het oplossen van een probleem kan worden gezet.

Niet iedereen heeft dezelfde kennis en ik kan me wel voorstellen dat wanneer er keer op keer dezelfde vragen gesteld worden door verschillende TS-ers dat dat wat wrijving kan opleveren. Mogelijk is er hier een puntje voor verbetering op Tweakers.net om dit soort belangrijke topics wat beter kenbaar te maken zodat deze horde al genomen is voordat men een nieuw topic start met de vragen die daar al gesteld zijn.

Ik weet wel dat ik idd ook geconfronteerd werd met opmerkingen over , en gelukkig een linkje naar een topic waar ik aan de hand van de info de eerste troubleshooting kon doen in de oplossing naar mijn probleem. Als ik van het bestaan van dat topic geweten had had ik daar natuurlijk als eerste gekeken.

Maar het feit blijft wel dat we natuurlijk wel wat vriendelijker kunnen en mogen reageren naar elkander. Verbeter de wereld en begin bij jezelf is mijn devies.

Door Tweakers user Korben, maandag 14 januari 2013 08:08

Er is een simpele verklaring voor: http://www.thenobleeskimo...internetdickwadtheory.jpg en http://xkcd.com/386/. Daarnaast zijn er zoveel mensen die maar wat blaten of proberen te stoken dat de onschuldig incorrecte opmerkingen (wat er imo niet veel zijn) niet boven het maaiveld uitsteken.

Door Tweakers user xboxlivejunk, maandag 14 januari 2013 10:29

Strunkie schreef op zondag 13 januari 2013 @ 22:36:
... hoe Tweakers gedictateert wordt door de Persgroep...
Typisch gevalletje Tweakersyndroom. #ignore

Geweldig geschreven blog dit! Denk alleen dat het wat algemener over tech-forums ook is verspreid. Als mensen IRL/in de samenleving weinig te zeggen hebben (of durven) willen ze dat in hun enige domein(interwebs) maar al te graag. Slaat een beetje door dit ja.

Door Tweakers user Redsandro, maandag 14 januari 2013 10:32

Interessante reacties. Ik vind het echter wel jammer dat veel reacties gaan over nieuwelingen, laag niveau, domme vragen etc. Want dat is helemaal niet wat ik bedoelde. De enqueteresultaten en mijn onbegrip gaan vooral over het 'Tweakersyndroom' tussen gebruikers onderling.

Soms zijn twee topicparticipanten allebei sterk in hun eikelheid en dan krijg je gewoon over en weer gezijk van soms bijbelse proporties, maar ook vaak zie je dat de wat `normalere` of `gevoeligere` Tweakers, ja ook nieuwelingen maar die tel ik niet eens mee, hiermee gewoon weggaan uit de discussie. Weggepest. Goede ideeën of niet. Het gaat niet alleen om topicstarters, maar ook medereageerders. We moeten elkaars plannen afzijken en afschieten. Misschien waren het slechte ideeën, misschien niet. Maar de toon waarop heb ik persoonlijk nooit zo negatief ervaren als op Tweakers, en ik vraag me af waarom dat zo is. Een bovengemiddeld voorkomend persoonlijkheidstrekje van het type mens dat hier komt?

Maargoed misschien heb ik gewoon geluk gehad. :) Zoals Stvn21 zegt, Fok! is erger. :P

@xboxlivejunk: Exact. Misschien is dit te makkelijk, maar het lijkt wel dat met name de wat extremere 'nerd' die in het echte leven (vroeger? school?) altijd uit sociale situaties werd weggepest, op een technisch forum juist andere mensen wegpest, ookal hebben ze een punt.

Nu wil ik uiteraard ook niet al mijn medetweakers op de zak trappen. Ik ben ook nerd. :Y)

[Reactie gewijzigd op maandag 14 januari 2013 10:39]


Door Tweakers user Invisible_man, maandag 14 januari 2013 11:24

Even vanuit een nieuwkomer gedacht: je komt op een forum waarvan je weet dat er veel technische kennis is en je een probleem hebt waar je gewoon niet uitkomt, bijvoorbeeld je nieuwe dure pc wil niet opstarten, dus je zit omhoog. Je maakt een accountje aan en je krijgt werkelijk een stortvloed aan informatie over je heen aan diverse subfora's, frontpage-artikelen, tweakblogs en je ziet door de bomen het bos niet. Uiteindelijk vind je op goed geluk de knop om een nieuw onderwerp aan te maken en plaatst het in een subforum wat er wat mee lijkt te hebben. Als je dan ook nog niet zo begaan bent om je in tekst goed uit te drukken (er zijn zat mensen die gewoon geen fatsoenlijke emails kunnen typen) en zoiets hebt van dat als het niet duidelijk is, ze vanzelf wel om meer info vragen (zoals het op veel forums wel wat gaat), heb je inderdaad zomaar z'n typische magere start post.

Wat hier de oplossing voor zal zijn? Tja, je kan heel ver gaan met geautomatiseerde oplossingen, maar uiteindelijk zal een stukje inlevingsvermogen van de gevestigde orde doeltreffender zijn en als daar personen tussen zitten die even geen zin hebben in de zoveelste noob, kunnen deze beter uit z'n topic wegblijven. Wat mij betreft moet het dan ook mogelijk zijn om topics van mensen met minder dan bijvoorbeeld 10 reacties weg te filteren voor de gene die daar geen zin in hebben.

Inlevingsvermogen is trouwens iets wat wel vaker ontbreekt. Vaak wordt een reactie van iemand (en dan niet eens perse van een nieuwkomer) gewoon helemaal afgebrand door anderen omdat er één zinnetje in staat welke niet helemaal de lading dekt en in bepaalde context inderdaad fout kan zijn, maar met wat nuancering om het wel in de juiste context te zetten wel klopt. In plaats van dan even door te vragen (en dus wat inleving te tonen) wat de gene precies bedoeld met zijn reactie wordt je bij wijze van gewoon neergezet als een leugenaar die maar beter weg kan gaan. Heb je dan twee van die kemphanen die wat dan ook hun gelijk moeten halen en je hebt zomaar meerdere pagina's van heen en weer gegooi van modder om de andere maar terecht te wijzen en het laatste woord te hebben.

Door Tweakers user eL_Jay, maandag 14 januari 2013 11:41

Pff wat een Paupert om zo'n blog te openen.
Wie maakt jou de uberklagert van de tweakblogs.
Ga dan toch lekker ergens anders heen.

(is dit het soort reacties wat je bedoelt??) :P

Ikzelf stoor mij er niet aan, ik ga graag de discussie aan met mijn mede-tweakers 9 v.d. 10 keer gebeurt dit op een normale toon. Natuurlijk laten sommige mensen zich niet overtuigen maar dat is niet erg. De toon is meestal vriendelijk.
De overige 1 v.d. 10 gevallen hoef ik vaak maar naar de karma te kijken en ik weet voldoende om me van dergelijke reacties niets aan te trekken of om soms een TR te plaatsen.

Tip aan de auteur erger je er niet aan, of zoek een andere webportaal ;)

Door Tweakers user H!GHGuY, maandag 14 januari 2013 12:46

Ik ben het met het eerste deel van je blog gedeeltelijk oneens.

Stel je even X voor, een IT professional die dagelijks met zijn hoofd in de programmacode zit. X zit graag op het T.net forum en besteedt dan ook een deel van zijn tijd om anderen te helpen.
Vandaag komt hij het topic binnen van Y. Y heeft namelijk een probleem dat hij [insert zeer specifiek uit de context getrokken probleem hier] en hij wil dit oplossen met [insert omslachtige vieze workaround/hack hier]

X ziet de bui al meteen hangen. Zijn eerste indruk is: als Y probeert om een oplossing te bekomen voor [vieze workaround] dan doet hij waarschijnlijk in het stuk dat hij niet heeft gepost iets mis waardoor hij dit probleem tegenkomt. Hij heeft immers op het werk geleerd:
1) om code smells vanop een afstand te ruiken
2) dat een proffessional helpt om de klant zoeken naar een oplossing voor zijn probleem en niet noodzakelijk naar wat de klant denkt dat de oplossing voor zijn probleem is

X vraagt dus aan Y om meer informatie te posten en om ook toe te lichten wat het feitelijke probleem is dat hij heeft (en niet om zijn voorgestelde oplossing opnieuw te posten), hij vermoed namelijk dat de TS volledig op het verkeerde spoor zit.

En dan plots wordt X versleten als:
- onbehulpzaam
- met een gebrek aan inlevingsvermogen
- en creativiteit
terwijl de goede man/vrouw enkel en alleen naar de kern van het probleem wou zoeken om dàt op te lossen.

Hou er dus ook even rekening mee dat de persoon die zo'n vraag stelt jou misschien meer kan leren dan wat jij dacht te bekomen wanneer je het topic aanmaakte.

Ik zou soms zelfs het tegenovergestelde durven zeggen:
topicstarters moeten soms meer open staan om bij te leren en zichzelf in vraag te stellen.

Kunnen we zo tot een compromis komen?

Door Tweakers user Vastloper, maandag 14 januari 2013 16:38

Helemaal mee eens!
Geweldig ook dat iedereen in de reacties meteen weer in de verdediging schiet, hiermee word het alleen maar bevestigd in mijn opinie.

Het is een kunst om fouten bij jezelf te kunnen erkennen en ik ben de laatste die zal zeggen dat ik niet dezelfde fouten heb gemaakt of maak en hoop van harte dat mensen mij hierop wijzen als dit gebeurt.

Ik vind het fijn als ik erop gewezen word en er bewust van word en mezelf kan verbeteren. Veel dingen gaan vaak onbewust. En niemand is te oud om te leren en niets is zo ingewikkeld als menselijke interactie.

Misschien is het fenomeen echter toch wel breder van toepassing dan alleen tweakers. Ik heb het idee dat mensen uberhaupt steeds egocentrischer worden en dat er soms een cultuur is waarbij de fout altijd bij anderen of bij de omgeving gezocht word en weinig mensen nog weten wat zelfkritiek inhoud.

Een beetje de amerikaanse cultuur:
Als mijn kind een school uitmoord ligt dat aan:
- De school omdat die niet op tijd gesignaleerd hebben.
- De overheid omdat die mij niet behoed hebben om makkelijk wapens te komen.
- Het algehele systeem omdat er geen instantie detecteerde of signaleerde dat mijn kind niet goed is opgevoed.
- De andere neergeschoten kinderen omdat ze mijn kind treiterde.
- De Nanny omdat ze niks gemerkt heeft.
etc...

En vervolgens krijg je dan bij enige tegenspraak hetvolgende:
"Wat? Je eigen kinderen opvoeden? Mijn verantwoordelijkheid? Wat een belachelijk idee? Weet je wat Ik klaag je aan voor laster en smaad en vuilpraterij. Hoe durf je wel niet kritiek op mij te hebben???? Wie denk je wel niet dat je bent?? Denk je dat je beter dan mij bent dat je kritiek mag uitten? Wat nog meer kritiek? Ik maak je kapot, ik schiet je overhoop!" enz...

Het is een bepaalde mentaliteit die verstrekkende gevolgen heeft als het tot in het extreme doorontwikkeld. Ik hoop van harte dat het hier nooit zover komt hier...

Laten we allemaal eerst eens reflecteren voordat we op subimt drukken.

En nee dit is puur een voorbeeld van wat ik denk van amerikaanse cultuur soms in zijn uiterste vorm, dit is niet als kritiek of vergelijking bedoelt voor wie dan ook hier!

Door Tweakers user Jeroenneman, maandag 14 januari 2013 16:54

Invisible_man schreef op maandag 14 januari 2013 @ 11:24:
Even vanuit een nieuwkomer gedacht: je komt op een forum waarvan je weet dat er veel technische kennis is en je een probleem hebt waar je gewoon niet uitkomt, bijvoorbeeld je nieuwe dure pc wil niet opstarten, dus je zit omhoog. Je maakt een accountje aan en je krijgt werkelijk een stortvloed aan informatie over je heen aan diverse subfora's, frontpage-artikelen, tweakblogs en je ziet door de bomen het bos niet. Uiteindelijk vind je op goed geluk de knop om een nieuw onderwerp aan te maken en plaatst het in een subforum wat er wat mee lijkt te hebben. Als je dan ook nog niet zo begaan bent om je in tekst goed uit te drukken (er zijn zat mensen die gewoon geen fatsoenlijke emails kunnen typen) en zoiets hebt van dat als het niet duidelijk is, ze vanzelf wel om meer info vragen (zoals het op veel forums wel wat gaat), heb je inderdaad zomaar z'n typische magere start post.
.
Wat je daarbij echter vergeet:
De TS heeft dus een probleem. De rest zal daarbij best willen helpen, maar bij genoeg topics staat er duidelijk vermeld, nog voordat je post, waar een post aan moet voldoen. Ik heb eigenlijk het idee dat er steeds vaker users komen die eenmalig iets posten, ipv naar de lokale PC-shop te gaan, en daardoor dus ook niets leren van de techniek of onderdelen.

Wat vooral vaak fout gaat:

TS: Help, x of y doet het niet

Tweaker: Probeer eens "z"

TS: Ik heb "a" geprobeerd, dat werkte niet

Tweaker: Nee, probeer "z" eens

TS: "z" wil ik niet doen, maar ik heb wel "b" gedaan, Wat nu?

Tweaker: Doe toch maar gewoon "z", "a" en "b" leveren niks op

TS: Maar op VIVA zeiden ze dat "a" of "b" ook wel kon. Zal ik anders een "c" lenen van een vriend?

Tweaker: Laat maar, je hebt er duidelijk geen zin in.

Door Tweakers user Patriot, maandag 14 januari 2013 18:58

Invisible_man schreef op maandag 14 januari 2013 @ 11:24:
Even vanuit een nieuwkomer gedacht: je komt op een forum waarvan je weet dat er veel technische kennis is en je een probleem hebt waar je gewoon niet uitkomt, bijvoorbeeld je nieuwe dure pc wil niet opstarten, dus je zit omhoog. Je maakt een accountje aan en je krijgt werkelijk een stortvloed aan informatie over je heen aan diverse subfora's, frontpage-artikelen, tweakblogs en je ziet door de bomen het bos niet. Uiteindelijk vind je op goed geluk de knop om een nieuw onderwerp aan te maken en plaatst het in een subforum wat er wat mee lijkt te hebben. Als je dan ook nog niet zo begaan bent om je in tekst goed uit te drukken (er zijn zat mensen die gewoon geen fatsoenlijke emails kunnen typen) en zoiets hebt van dat als het niet duidelijk is, ze vanzelf wel om meer info vragen (zoals het op veel forums wel wat gaat), heb je inderdaad zomaar z'n typische magere start post.
Het is vervelend voor die mensen dat ze dan niet in staat zijn op GoT om hulp te vragen, maar is dat ons probleem? Misschien is het bot, maar hoe ver vind jij dat de GoT'ers moeten gaan om die mensen te faciliteren? GoT is geen helpdesk. Het is gratis advies van mensen die (meestal) veel verstand van zaken hebben. Als die mensen steeds veel moeite moeten doen om mensen te helpen, dan zijn ze het snel zat en gaan ze weer. Dat wil je niet, want dan is er niemand meer om te helpen.

De eisen voor een goede startpost, en die liggen écht niet zo hoog, zijn er om ervoor te zorgen dat het forum niet omkomt in topics die al duizend malen langs zijn gekomen en om ervoor te zorgen dat ook de mensen die er zijn om te helpen niet het idee te geven dat ze er een tweede baantje op nahouden.
Wat hier de oplossing voor zal zijn? Tja, je kan heel ver gaan met geautomatiseerde oplossingen, maar uiteindelijk zal een stukje inlevingsvermogen van de gevestigde orde doeltreffender zijn en als daar personen tussen zitten die even geen zin hebben in de zoveelste noob, kunnen deze beter uit z'n topic wegblijven. Wat mij betreft moet het dan ook mogelijk zijn om topics van mensen met minder dan bijvoorbeeld 10 reacties weg te filteren voor de gene die daar geen zin in hebben.
Ok, dan is die mogelijkheid er. Iedereen met verstand zet het aan, en niemand die een topic opent wordt nog geholpen (ongeacht de kwaliteit van de startpost) omdat niemand die kan helpen het topic ziet. Dat werkt dus gewoon niet.
Inlevingsvermogen is trouwens iets wat wel vaker ontbreekt. Vaak wordt een reactie van iemand (en dan niet eens perse van een nieuwkomer) gewoon helemaal afgebrand door anderen omdat er één zinnetje in staat welke niet helemaal de lading dekt en in bepaalde context inderdaad fout kan zijn, maar met wat nuancering om het wel in de juiste context te zetten wel klopt. In plaats van dan even door te vragen (en dus wat inleving te tonen) wat de gene precies bedoeld met zijn reactie wordt je bij wijze van gewoon neergezet als een leugenaar die maar beter weg kan gaan. Heb je dan twee van die kemphanen die wat dan ook hun gelijk moeten halen en je hebt zomaar meerdere pagina's van heen en weer gegooi van modder om de andere maar terecht te wijzen en het laatste woord te hebben.
Hier ben ik het wel mee eens. Het gebeurt vaak dat mensen een klein deel van een post uitlichten en daar commentaar op geven (ik zal het vast zelf ook doen), waardoor de algemene discussie een beetje stukloopt. Aan de andere kant is het soms wel nodig om slechts het onjuist zijn van bepaalde dingen te bewijzen, op een rotte fundering kun je niet bouwen, dus als die dingen echt fout zijn dan heeft dat soms tot gevolg dat de rest ook fout is.

Door Tweakers user i-chat, maandag 14 januari 2013 19:25

Stvn21 schreef op zondag 13 januari 2013 @ 21:34:
Wel eens op het forum van Fok! gekeken?
dus omdat het op Fok mag, dan op tweakers.net ook maar?
Het komt niet alleen op Tweakers voor. Overigens denk ik dat er soms ook ergenis
pertinente onzin, ik ben al HEEL wat jaartjes op tnet. en durf toch wel te stellen dat ik het nivo van noob wel een beetje ontstegen ben, toch blijft het altijd een kwestie van afzeiken, in mijn tijd heb ik dat meer maals meegemeaakt waar dat in andere communities vaak direct leidde tot linkjes ... vaak is een reactie als : klik hier hier en hier, en als je het dan nog niet snapt kom je maar eens terug...
Dit zijn dus mensen zonder een technische achtergrond en zitten niet op hetzelfde niveau als een wel-Tweaker. Dit heeft natuurlijk wel te maken met het door jou genoemde inlevingsvermogen.
kortom er is niets veranderd sinds captain planet, men durft er nu alleen minder voor uit te komen dat men een hork is bang voor de grote boeze groenharige man.

toegegeven het RTFM verhaal is mijn niet onbekend nu ik als mod actief ben in andere communities, maar het enige dat ik ooit van het got forum heb opgestoken is ... hoe je vooral niet op 'domme vragen' moet reageren. dat is dan ook de reden dat ik totaal niet actief ben om het forum, het is een elitair arogant zooitje waar ik me ver van blijf distantieren.

wat dat betreft mijn bewondering voor deze blog, er iets aan proberen te doen is een stuk nobeler dan mijn 'er gewoon van weg blijven' ik hoop dat het effect heeft... maar er in geloven.....

Door Tweakers user CodeCaster, maandag 14 januari 2013 19:25

Patriot schreef op maandag 14 januari 2013 @ 18:58:
[...]


Het is vervelend voor die mensen dat ze dan niet in staat zijn op GoT om hulp te vragen, maar is dat ons probleem? Misschien is het bot, maar hoe ver vind jij dat de GoT'ers moeten gaan om die mensen te faciliteren? GoT is geen helpdesk. Het is gratis advies van mensen die (meestal) veel verstand van zaken hebben. Als die mensen steeds veel moeite moeten doen om mensen te helpen, dan zijn ze het snel zat en gaan ze weer. Dat wil je niet, want dan is er niemand meer om te helpen.
Precies, ik word een beetje moe van die "laten we lief zijn voor iedereen"-houding. Er zijn regels over hoe een topic te openen en er zijn honderdduizenden topics die wèl lopen. Dat een of andere onbenul een topic plaatst "Hellup11!1!11 het doet het niet" en vervolgens gaat lopen klagen dat Tweakers geen gastvrije site is zou niemand moeten boeien.

Of, zoals ik pas las over waarom die Linux-nieuwsgroepen toch zo verrekte vijandig zijn tegenover noobs: het was voor ons moeilijk om te leren, dus waarom zouden we het jou makkelijker maken?

Door Tweakers user H!GHGuY, maandag 14 januari 2013 19:36

CodeCaster schreef op maandag 14 januari 2013 @ 19:25:
Of, zoals ik pas las over waarom die Linux-nieuwsgroepen toch zo verrekte vijandig zijn tegenover noobs: het was voor ons moeilijk om te leren, dus waarom zouden we het jou makkelijker maken?
Ik durf te betwijfelen of dit correct is. Uit mijn ervaring met de Linux kernel mailing list kan ik zeggen dat die vijandigheid best meevalt. Ik heb al mails zien passeren die, gegeven hun inhoud en opstelling zeer redelijk ontvangen zijn.

De mentaliteit die er heerst bij 'de gevestigde orde' is een beetje van de strekking "toon me je code en we dan praten we verder". Dit komt overeen met de GoT strekking "toon ons dat je zelf al gezocht hebt en dan kijken wij waar we kunnen aanvullen".
Zoals hierboven al aangegeven, iedereen die er verblijft heeft een beperkt aantal uren ter beschikking. Hij kan misschien die uren nuttig spenderen voor zichzelf of hij kan er anderen mee helpen. Het is aan de vraagsteller om ervoor te zorgen dat die persoon niet 'zomaar' zijn tijd zit te verdoen, daar wordt niemand beter van.

Ik denk dat voor eender wie op het net verblijft, en tweakers in het bijzonder, 'googlen' een basisvereiste is. En wanneer je er dan toch niet uitkomt dan is er altijd wel iemand om je op weg te helpen.

[Reactie gewijzigd op maandag 14 januari 2013 19:40]


Door Tweakers user Patriot, maandag 14 januari 2013 20:26

Ik denk dat voor eender wie op het net verblijft, en tweakers in het bijzonder, 'googlen' een basisvereiste is. En wanneer je er dan toch niet uitkomt dan is er altijd wel iemand om je op weg te helpen.
Het is heel belangrijk om te kunnen googlen, maar voor het maken van een topic zou ik zeggen dat het nog veel belangrijker is om alleen maar aan te geven waar je naar hebt gegoogeld, wat de resultaten daarvan zijn en waarom je daar niet uit kwam. Als je dat doet dan wordt je gewoon geholpen.

Door Tweakers user Strunkie, maandag 14 januari 2013 20:53

xboxlivejunk schreef op maandag 14 januari 2013 @ 10:29:
[...]


Typisch gevalletje Tweakersyndroom. #ignore

Geweldig geschreven blog dit! Denk alleen dat het wat algemener over tech-forums ook is verspreid. Als mensen IRL/in de samenleving weinig te zeggen hebben (of durven) willen ze dat in hun enige domein(interwebs) maar al te graag. Slaat een beetje door dit ja.
Apart dat je mij quote met een #ignore eronder... _/-\o_

Door Tweakers user Rafe, dinsdag 15 januari 2013 00:18

analog_ schreef op zondag 13 januari 2013 @ 23:50:
TL, did read. Zijn er mechanismen te implementeren op online communicatie media waarmee je dit gedrag de pas afsnijdt? Heb je leesvoer hierover?
Een eerder aangehaald voorbeeld, Stack Overflow: mede-oprichter Jeff Atwood heeft een presentatie gegeven genaamd Building Social Software for the Anti-Social. Ik moet 'm zelf nog kijken maar als zijn blog een indicatie is zal het vast interessant zijn. Nu is GoT in eerste instantie een discussieforum dus het is ook niet 1 op 1 te vergelijken.

Door Tweakers user Rmg, dinsdag 15 januari 2013 09:52

Op een brommerforum geeft men naast compleet professionele tuningtopics ook vrolijk antwoord op de meest simpele onderhoudsvragen. In een academisch ziekenhuis vertelt de chirurg met passie aan studenten wat ie aan het doen is.

Een docent haalt dankbaarheid uit het idee dat hij jongelui tot een hoger kennisniveau
brengt, en wil je graag na schooltijd wat extra uitleg geven.

Kom als n00b in een vissportwinkel en 10 tegen 1 dat een willekeurige bezoeker zijn uiterste onbaadzuchtige best doet om je te helpen als je erom vraagt.
Het verschil met bovenstaande en tweakers is dat degenen die de vragen stellen ook echt geïnteresseerd en geïnvesteerd zijn in het onderwerp (En voor reguliere onderhouds-dingen word je na 2 keer waarschijnlijk ook op een centraal topic gewezen op het brommer forum...)

De vraagstellers hebben een doel, ze willen wat leren. En dat is in het begin vrij toegankelijk.

Maar als de chirurg voor de 10e keer de vraag krijgt hoe een infuus moet ingebracht worden, of iemand in de vissport winkel voor de 10e keer vraagt of hij wel of geen laarzen nodig heeft, of iemand op het brommerforum vraagt hoe zijn driewieler gefixed word dan houd het snel op met het geduld ook in die communities.
Niet omdat het moet, maar omdat het aardig is. Tweakers vormen zo ongeveer de enige subcultuur waar we met zijn allen een totale onwelwillendheid hebben om elkaar normaal te behandelen.
Wat je op tweakers ziet langskomen zijn mensen die een quick fix willen en meer niet, ze willen niet echt meedraaien in de community, niets leren, niet investeren, ze willen hun pc gefixed hebben, gratis, snel en ook nog eens vriendelijk behandeld worden.

Kijk je hier in de tech topics van wat hoger niveau merk je weinig van de hatelijkheid, soms een troll, maar dat is een deel van een internet community.

Hoe je het ook wend of keert, tweakers is een community met op het gebied van tech. met een behoorlijk niveau. Wil je daar in meedraaien zul je daar ook in moeten investeren. Granted dat komt van 2 kanten maar als de inzet bij de vraagsteller er al niet is dan stopt het al bij jezelf (In alle community's...)

just my 2 cnts

[Reactie gewijzigd op dinsdag 15 januari 2013 09:56]


Door Tweakers user StarZ, dinsdag 15 januari 2013 11:24

Dit is toch niet alleen Tweakers, ik vindt Tweakers en GoT juist een fijne plek op het internet. Nee kijk dan naar Fok of Youtube discussies daar wordt me toch een partij geflamed en domme discussies gehouden.

Welcome to the internet?

Door Tweakers user Invisible_man, dinsdag 15 januari 2013 13:38

Patriot schreef op maandag 14 januari 2013 @ 18:58:
[...]

Het is vervelend voor die mensen dat ze dan niet in staat zijn op GoT om hulp te vragen, maar is dat ons probleem? Misschien is het bot, maar hoe ver vind jij dat de GoT'ers moeten gaan om die mensen te faciliteren? GoT is geen helpdesk. Het is gratis advies van mensen die (meestal) veel verstand van zaken hebben. Als die mensen steeds veel moeite moeten doen om mensen te helpen, dan zijn ze het snel zat en gaan ze weer. Dat wil je niet, want dan is er niemand meer om te helpen.
GoT is zeker geen helpdesk, maar trekt wel bezoekers die dat bedoeld of onbedoeld wel denken en daar moet je een manier vinden om mee om te gaan en is in zoverre dus wel een probleem van de community. Op jouw vraag hoe ver mensen daarin moeten gaan met faciliteren (en die vraag vind ik niet bot hoor :) is in de context van deze blog zeker wel op zijn plaats)? Dat hangt natuurlijk in de eerste plaats van de GoT'ers zelf af of ze wel of niet de moeite nemen om in dat soort topics te reageren en er zijn zat mensen die graag zulke beginners helpen en die vragen komen nu éénmaal linksom of rechtsom gewoon op het forum terecht dus het is, zoals ik al zij, meer een kwestie van hoe je er mee omgaat dan of het gewenst is.
Ok, dan is die mogelijkheid er. Iedereen met verstand zet het aan, en niemand die een topic opent wordt nog geholpen (ongeacht de kwaliteit van de startpost) omdat niemand die kan helpen het topic ziet. Dat werkt dus gewoon niet.
Maar zullen die mensen die dat weg filteren anders wel in die beginnertopics reageren? En dat betreft kan je nu ook bepaalde subfora wegfilteren waar je niet in geïnteresseerd bent. Maar goed, je zou ook aan een oplossing met een rating werken waarbij slechte topics een lage score krijgen en op een gegeven moment niet meer zichtbaar zijn, net zoals slechte reacties op de FP op een gegeven moment niet meer standaard zichtbaar zijn.
Hier ben ik het wel mee eens. Het gebeurt vaak dat mensen een klein deel van een post uitlichten en daar commentaar op geven (ik zal het vast zelf ook doen), waardoor de algemene discussie een beetje stukloopt. Aan de andere kant is het soms wel nodig om slechts het onjuist zijn van bepaalde dingen te bewijzen, op een rotte fundering kun je niet bouwen, dus als die dingen echt fout zijn dan heeft dat soms tot gevolg dat de rest ook fout is.
Dat betreft geef je zelf hier het goede voorbeeld door niet één zin, maar de hele paragraaf te quoten _/-\o_ Maar waar ik ook op doel is dat een stelling of mening niet perse meteen 100% goed of 100% fout is, maar er zat mensen zijn die wel op een reactie reageren alsof dat het geval is waar er vaak met het toevoegen van enige nuancering en/of context (die je met tekstuele communicatie al heel snel mist) je elkaar juist aan kan vullen.

Door Tk55, dinsdag 15 januari 2013 13:42

Wat een geweldig geschreven stukje. Geweldige voorbeelden ook.

Ik zie dit ook redelijk veel voorkomen. Het was een aantal jaar geleden ook iets wat mij tegenhield om veel te posten. Alsof je geen noob mag zijn op Tweakers. Iedereen is een keer ergens begonnen.

Door Tweakers user vlaaing peerd, dinsdag 15 januari 2013 15:29

Ik ervaar dit helemaal niet op t.net of GoT, mensen zijn er doorgaans erg behulpzaam en vriendelijk.

Ik ben bang dat je blog als ongewenst effect zal hebben dat zelfredzaamheid niet gestimuleerd word, mensen hier een vrijbrief zien om zonder voorbereiding allerlei topics voor triviante wissewasjes gaan starten en blijven vragen naar de bekende weg.

Er word ook in de forumFAQ nadrukkelijk gevraagd zelf onderzoek te doen, aan te geven wat je zelf al hebt uitgezocht -en inderdaad- eerst even te googelen al dan niet het antwoord te proberen te vinden in voorgaande topics. Dit gebeurt vaak niet nl.

Dus naast de verantwoordelijkheid van een goed gesprek bij de replier neer te leggen mag er zeker wel even naar de topicstarter/poster zelf gekeken worden, die is immers de initiator van de hele discussie. Er constructief aan beginnen is dus IMO netzo belangrijk dan er constructief op reageren.

Door Tweakers user Sssquirrel, dinsdag 15 januari 2013 15:59

Er zit hier, naar mijn mening, zeker een waarheid in. Het betweterigheid gehalte ligt soms erg hoog op tweakers.net, uitzonderingen daar gelaten natuurlijk. Ook de vlieger: "domme vragen bestaan niet," lijkt vaak niet op te gaan op het t.net forum. Als een bepaalde vraag te n00b is of te dom is, naar jouw mening, reageer dan gewoon niet... toch? Waarom moet altijd iedereen op zijn plek gewezen worden? Respecteer dat niet iedereen dezelfde kennis heeft.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 15 januari 2013 16:02]


Door Tweakers user Fawn, dinsdag 15 januari 2013 16:49

Leuk hoe iedereen die het niet met je eens is, volgens jou je punt onderbouwd, want nee, het kan toch niet zijn dat er vriendelijke tweakers zijn.
Het beeld dat je schetst van de maatschappij in verhouding tot tweakers is compleet ongeloofwaardig en wereldvreemd. De maatschappij is lang niet zo vriendelijk als je het schetst en op tweakers zie ik geregeld behulpzame onbaatzuchtige reacties langskomen.

Door Tweakers user Iva_Bigone, dinsdag 15 januari 2013 20:09

De voorbeelden die je aanhaalt (chirurg die uitleg geeft, sportvisser die n00b helpt etc.) gaan m.i. niet helemaal gelijk op met t-net versus n00bs:

- voor echte ICT-n00bs zijn er genoeg andere sites/middelen (seniorenweb, computertotaal, reparatiebedrijven etc.).
- veel nieuwe bezoekers posten niet omdat ze iets willen leren/mee willen doen/whatever, maar alleen maar om hun vraag te dumpen (of te spammen danwel je een poot uit te draaien via V&A ;)).

In m'n IRL-omgeving zijn al genoeg n00bs die (mij) de meest domme (ja, domme ja) vragen stellen over computers, dus een plek/site waar "over computers gebabbeld wordt" op een manier dat het "ICT-kleuterschoolniveau" ontstijgt is best prettig.

Dit neemt niet weg dat ik op GoT zo nu en dan ook wel eens een beginner op weg wil helpen; het hangt een beetje van de toonstelling van het topic af, en of de TS al wat moeite gedaan heeft.

Topics met "HEEEEEEEEEEEEEEEEEEELLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLUUUUUUUUPPPPPPPPPPP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" in de titel of die beginnen met "y0 peeps, me pc doet 't nie, help me en een beetje snel ja!" kunnen rekenen op een klik op het handje.

Is dit arrogantie? Gebrek aan sociale vaardigheden, inlevingsvermogen en/of geduld?
In sommige gevallen vast wel, maar voor mij persoonlijk is het meer dat ik niet óveral digibeten hoef te zien :P

En veel tweakers zullen beroepsmatig mogelijk al dagelijks in meer of mindere mate met n00bs te maken hebben, dus kan me goed voorstellen dat ze in hun vrije tijd dan waarschijnlijk liever zaken "op niveau" (yeah, bite me) lezen/schrijven.

Door Tweakers user Buggle, woensdag 16 januari 2013 10:03

Ik denk dat het probleem te zoeken is in de stelling dat respect twee kanten op werkt, en dat veel n00bs die afgeblaft worden gewoon geen kennis of idee hebben van verreiste omgangsvormen. En één daarvan is de posting-etiquette; bijvoorbeeld eerst zoeken zowel op google als op GoT, als je niets kunt vinden een probleem goed uitleggen en vervolgens op een fatsoenlijke manier omgaan met de reacties die je krijgt. Dus niet bumpen en ook niet na twee weken pas terugkomen om een reactie te geven of iets dergelijks, en niet kwaad worden omdat iemand je een kritische vraag stelt. Dan rot je maar op - zo simpel ligt het in ieder geval bij mij, want respect moet je verdienen. De occasional botte Tweakert daargelaten, natuurlijk. De rest is gewoon geïrriteerd door het oerstomme gedrag van mensen in zijn directe omgeving (ik ben ook gestopt met als 'hulpje' te dienen voor ieder ander dan mijn moeder en eigen familie; je wordt er gek van - en dan ook nog eens de schuld krijgen als er iets fout gaat) en in het verlengde daarvan het vaak onbeschofte gedrag van de één dag geregistreerde topicstarters met het zoveelste 'welke videokaart is het beste' topic.
Het lijkt mij voor GoT vooral belangrijk dat er een vorm gevonden wordt waarop mensen die nog niet zo bekend zijn op Tweakers nog beter op deze zaken gewezen worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een registratie time-out van een paar dagen tot een week.

Een en ander neemt overigens niet weg dat de stickies op GoT tegenwoordig van erbarmelijke kwaliteit zijn. Als je bijvoorbeeld alleen al naar Windows kijkt, dan zie je hele verhandelingen over Windows XP en ouder. Sorry, maar we zitten inmiddels al bij Windows 8, dat moet gewoon bijgewerkt worden. Ik kan in de stickies tegenwoordig vrijwel niets relevants meer vinden. Dat is ook een gemiste kans.

Door Tweakers user HADES2001, woensdag 16 januari 2013 11:37

Zelf val ik onder de 80%.
Ben er zelf ook er erg simpel in waarom tijd verspillen aan onzin, het doet mij 0,0 dat 2 mensen tegen elkaar aan gaan "XBOX" "NEE PS3"
Weet je ik heb beide staan i dont care het zijn beide goeie apparaten.
Op het forum kom ik al tijden niet meer heb 4 jaar op een technische dienst gewerkt toen kwam ik hier wel om mensen te helpen maar lig daar alweer zo lang uit dat ik dat overlaat aan de anderen.

Wel heb ik mijn gal gespuugd toen de nieuwe website er kwam omdat het een te erge tablet interface had (wat bijna iedereen vond en de 99% witte pagina iedereen irriteerde)
Hier hebben ze naar geluisterd en is aangepast hulde voor tweakers voor de snelle antwoorden hierop.

Voor de rest laat ik lekker iedereen in zijn waarde het boeit me erg weinig wat andere mensen over mij denken, is het leven ook te kort voor.
Tegenwoordig hoef je bij 90% van de mensen maar 1 verkeerd dingetje te zeggen en komt al meteen een flame-war.
(Ik speel als ik wat tijd over heb graag een potje league of legends geloof mij als je dat een jaar gespeeld hebt dan leer je wel geduld kennen met de "Trollen en rage-quitters")

Door Tweakers user Redsandro, woensdag 16 januari 2013 13:21

Wat leuk dat ik zoveel reacties krijg, ik dacht dat dit tegenwoordig een uitlaatklep was in de trend van zingen in de badkamer, sinds tweakblogs niet meer in de tracker staan. :)

Er staan interessante stukken tussen, zoals dat nog steeds V6 10 keer beter is dan V7 (en tegenwoordig zelfs geld op kan leveren). Dat stickies vaak lelijk (en) verouderd zijn. Dat de FAQ en regels wel wat moderner mogen. Dat het forum wel op de schop mag voor een anti-noob-mode.

Wat mij betreft mag het forum wel wat moderner. Nieuwe gebruikers onder de 50 posts zouden wat mij betreft altijd een (verkorte) forum-FAQ moeten zien als ze willen posten. Ook zouden ze wat mij betreft een template moeten zien tijdens het posten, afhankelijk van het forum. Zoals bij bugtrackers. Wat doe je, wat gebeurt er, wat verwacht je, welke hardware, welke drivers, pastebin-linkje naar hijackthis, weet ik veel. En als ze 'volwassen' zijn dan verdwijnt dat allemaal. Met een knopje om ze weer terug te halen omdat sommigen van ons zo'n hulpmiddel altijd wel relaxed kunnen vinden.

-edit- Zie topic hier (klik) als je iets wilt doen met dergelijke suggesties.

Los daarvan, een aanzienlijk deel van de reacties geven, ondanks mijn eerdere reactie, toch de indruk dat dit hele blog over onaardigheid tegen noobs gaat. Dit gaat en eerste instantie juist over Tweakers die er al wat langer zijn. Ze kunnen elkaar soms heerlijk afzijken. Het is grappig zolang ze allebei een gevalletje Tweakersyndroom zijn. Maar niet iedereen is dat, en ik zie vaak mensen weglopen of afgekapt worden hoewel ze niks verkeerd doen, anders dan het niet zijn van een haai.

[Reactie gewijzigd op woensdag 16 januari 2013 13:40]


Door Tweakers user pinobot, woensdag 16 januari 2013 13:23

Het probleem is dat er één kant op gemodereerd wordt. Een 'domme' vraag stellen = slotje, maar een dom, arrogant, 'grappig' ,nutteloos, neerbuigend of sarcastisch antwoord wordt volkomen normaal gevonden.

Door Tweakers user Me_Giant, woensdag 16 januari 2013 13:27

Dit klinkt ook lullig, maar technici zijn gewoon vaak botte lullen die graag neerbuigend doen als ze zelf iets wél weten.

Door Tweakers user i-chat, woensdag 16 januari 2013 14:25

gister nog zo'n gevalletje, een nieuw toetsenbord, en dus office 2008 neerzetten in plaats van 2007 en compleet woorden afgezeken door zo'n lozer...

in plaats van een.... wow wat knap dat jij een macos versie van office op je windows 7 pc kunt installeren (of je bedoeld natuurlijk office 2007)..

wat op zig een terechte / sarcastische manier zou zijn geweest om me op mijn fout te wijzen, kwam er nog een HELE verhandeling achtraan over hoe dom je bent, en dat je misschien maar moet proberen om software te gebruiken zoals het bedoeld is etc etc etc...

maar dat er zo'n sukkel is die niet verder kan lezen dan z'n neus lang is is al zielig genoeg.. dat hij daarvoor een +1 krijgt in het moderatie-systeem is natuurlijk TE schandalig voor woorden, zelfs de FP mods doen daar geen zak aan... - waarom zouden ze ook... ze doen het zelf net zo hard.

Door Tweakers user Fireshade, woensdag 16 januari 2013 16:37

Geweldig stukje! En geweldig geschreven ook :)
Helemaal mee eens. En gezien sommige reacties: je hebt het syndroom of niet ;)

Door Tweakers user Bulls, woensdag 16 januari 2013 20:33

Niet alleen Tweakers hoor maar IEDEREEN op Internet.

Door Tweakers user Roelos, donderdag 17 januari 2013 00:22

Geweldig stuk. Het verwoord zo ongeveer precies hoe ik er over denk.

Klasse! _/-\o_

Door Tweakers user Rmg, donderdag 17 januari 2013 09:15

i-chat schreef op woensdag 16 januari 2013 @ 14:25:
gister nog zo'n gevalletje, een nieuw toetsenbord, en dus office 2008 neerzetten in plaats van 2007 en compleet woorden afgezeken door zo'n lozer...

in plaats van een.... wow wat knap dat jij een macos versie van office op je windows 7 pc kunt installeren (of je bedoeld natuurlijk office 2007)..

wat op zig een terechte / sarcastische manier zou zijn geweest om me op mijn fout te wijzen, kwam er nog een HELE verhandeling achtraan over hoe dom je bent, en dat je misschien maar moet proberen om software te gebruiken zoals het bedoeld is etc etc etc...

maar dat er zo'n sukkel is die niet verder kan lezen dan z'n neus lang is is al zielig genoeg.. dat hij daarvoor een +1 krijgt in het moderatie-systeem is natuurlijk TE schandalig voor woorden, zelfs de FP mods doen daar geen zak aan... - waarom zouden ze ook... ze doen het zelf net zo hard.
i-chat
maandag 14 januari 2013 21:58
haha dat meen je toch zeker niet.... libreoffice writer vergelijken met abiword...

1 ms office (2008) doet onder windows (7) net iets langzamer op mijn 2gb celeron b830 notebook dan libreoffice onder ubuntu 12.04

dus als je dat verhaal omzet naar windows, MS office is slecht neem liever windows writer (die kan tegenwordig ook met ms office formaten af in zeer beperkte vorm)...


0 grol4
maandag 14 januari 2013 22:52
http://nl.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Office_2008_voor_Mac

Knap dat jij OSX-software draaiend weet te krijgen onder windows 7. Ik kijk er eigenlijk niet van op dat het traag loopt. De normale versies (2007 of 2010 of 2013) liepen en lopen prima op mn budget systeem. Misschien volgende keer Windows-software installeren?

Reageer
i-chat
dinsdag 15 januari 2013 21:24
beetje last van het tweakers syndroom... ??? je moet wel een hele domme troll zijn om niet te snappen dat het dan waarschijnlijk om een typo gaat en ik dus 2007 bedoelde...

hebben gelukkig meer tweakers last van - getuige 't feit dat je er niet eens een -1 voor krijgt...
Reageer
Deze reactie bedoel je? Waar je na een vrij 'normaal' berichtje waar je nergens dom word genoemd gelijk iemand gaat uitmaken voor domme troll en dat het 'logisch' is dat jij een typefout maakt.

En daarna hier diegene nog eens zielige sukkel noemt..

Ja idd, verschrikkelijke mensen die tweakers (Pot -> Ketel enzo)

Door Tweakers user Jur_, donderdag 17 januari 2013 10:51

Persoonlijk vind ik dat een onaardige reactie nooit gepast is.

Wanneer iemand het niet begrepen heeft, de sticky's niet gelezen heeft of niet genoeg moeite in de vraag of vraagstelling plaatst kun je hem hier ook op wijzen. Bijvoorbeeld door vriendelijk te vertellen dat er een sticky is en wat de verwachtingen zijn.

Dit levert een zo veel vriendelijkere community op. Er zijn mensen die dit nooit kunnen, maar een goed begin begint bij jezelf. (ook zijn er genoeg tech sites die dit wel zijn, meestal geld: des te specifieker de kennis des te vriendelijker gebruikers).

Door Tweakers user Phuncz, donderdag 17 januari 2013 14:03

Vaak lezen we ook emoties die er niet zijn, omdat we die gemiste informatie proberen zelf in te vullen. Helaas is dat al gebleken dat dat niet altijd even correct gaat, voorbeeld 2 posts hierboven maar ik maak die fout ook wel tot mijn spijt.

Het is ook allemaal niet zo evident en zeker niet zo zwart-wit. Het probleem in mijn ogen is dat het medium (forum, frontpage comments) zich ideaal uitleend voor emotieloze, technische comments waar T.net ook op gericht lijkt te zijn, maar af en toe willen we ook eens lachen. Helaas lacht niet iedereen met dezelfde grap en sommigen voelen zich dan ook aangesproken of beledigd en dan gaat het al snel fout.

In theorie zouden we als emotieloze beesten veel beter kunnen werken met emotieloze systemen, helaas verschillen wij van de dieren juist doordat we bewust zijn en complexe emoties hebben.

In mijn ogen is het dan ook beter om te kijken naar systemen die de sociale barriere introduceren. Zo zul je niet snel je lieve buurman op Facebook afzeiken als ie vraagt over iOS of Android, terwijl dat hier op Tweakers ontploft in een flamewar van epische proporties, ook al zou het diezelfde lieve buurman kunnen zijn.

T.net behandelt ook vooral de feiten die voor handen zijn, hier kwam ik al eerder op terug, want we missen nu éénmaal heel veel extra informatie. Wat zijn zijn intenties, wat voor persoon is het, hoe voelt hij zich in de omgeving, welke kenmerken heeft hij,... Dat is veel extra informatie die we, soms ook negatief, gebruiken in de maatschappij maar op de online media moeten ontberen.

Door Tweakers user GrooV, donderdag 17 januari 2013 17:45

Het probleem is toch gewoon, de commercie (t.net staff) wil meer gebruikers/bezoekers/grotere doelgroep en de community wil minder noobs.

Het hele plaatje van website van t jaar, de video reviews en de nieuwe layout passen daar volledig in.

Nu kan je 2 dingen doen, alles kapot gaan modden of er op in spelen. Volgens mij wordt er gekozen voor het eerste.

Het is niet voor niks dat veel tweakers alleen in de HK uithangen

[Reactie gewijzigd op donderdag 17 januari 2013 17:46]


Door Tweakers user Postius, donderdag 17 januari 2013 19:22

Dit is ook typisch tweakers:

Op een brommerforum geeft men naast compleet professionele tuningtopics ook vrolijk antwoord op de meest simpele onderhoudsvragen. In een academisch ziekenhuis vertelt de chirurg met passie aan studenten wat ie aan het doen is. Een docent haalt dankbaarheid uit het idee dat hij jongelui tot een hoger kennisniveau brengt, en wil je graag na schooltijd wat extra uitleg geven. Kom als n00b in een vissportwinkel en 10 tegen 1 dat een willekeurige bezoeker zijn uiterste onbaadzuchtige best doet om je te helpen als je erom vraagt.


Leven in een complete droom wereld die niks met de werkelijkheid heeft te maken. Sorry maar als je je stuk al zo begint en hier de rest aan ophangt is het vrij weinig waard. Dat wat je hebt getypt is gewoon nonsense. Het is leuk dat in je hoofd de wereld perfect is (of leef je nog in een dorp in oost groningen) maar zo gaat het er al lang niet meer aan toe en als je dat zelfbedachte gedrag gaat vergelijken met tweakers dan is het gewoon geen vergelijking.

Door Tweakers user Redsandro, donderdag 17 januari 2013 20:08

^ Sjapreactie. Alle aangehaalde voorbeelden behalve de chirurg heb ik zelf meegemaakt. Ga ergens anders oost-groningers en mensenlevens beledigen.

Door Tweakers user Roelos, donderdag 17 januari 2013 21:51

....

[Reactie gewijzigd op donderdag 17 januari 2013 23:02]


Door Tweakers user .oisyn, vrijdag 18 januari 2013 02:10

Redsandro schreef op donderdag 17 januari 2013 @ 20:08:
^ Sjapreactie. Alle aangehaalde voorbeelden behalve de chirurg heb ik zelf meegemaakt. Ga ergens anders oost-groningers en mensenlevens beledigen.
Typisch gevalletje Tweakersyndroom. #ignore

Practice what you preach.

Door Tweakers user Redsandro, vrijdag 18 januari 2013 02:51

Ah, oisyn, we meet again. 8-)

Het Scatophaga-effect.

Dat is een vorm van Tweakersyndroom waarbij alle inhoud opzij wordt geschoven en gewacht wordt op de eerste mogelijkheid om op de man te kunnen spelen.

Gewoon *bepalen* dat iemand's faith-in-humanity ervaringen zelfbedachte nonsense zijn, alsook impliceren dat oost-groningers wereldvreemd zijn, vormen gewoon respectievelijk een diepe en een simpele belediging. Geen wonder dat ik dat een respectloze reactie vind.

sjap (m.) Iemand zonder manieren of beschaving.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 18 januari 2013 03:21]


Door Tweakers user ArmadaOne, vrijdag 18 januari 2013 04:06

Waar ik mij persoonlijk veel meer aan erger dan aan "tweaker versus tweaker" is dat mensen een reactie posten zonder eerst de overige reacties te lezen waardoor er een hoop dubbele posts onstaan wat totaal onnodig is.
Natuurlijk verwacht ik niet dat iemand eerst 100 reacties door leest, maar als er nog maar 10 tot 20 reacties zijn op een post en je dan al te lui bent om even vlug door te bladeren (duurt nog geen 2 minuten) voordat je exact hetzelfde post als 3 mensen voor je, dan ben je toch echt verkeerd bezig.

Buiten dat ben ik het wel met je eens dat sommige mensen een reactie posten die totaal niets te maken heeft met je eigen reactie, of je woorden zodanig verdraaien dat het net lijkt alsof je iets compleet anders gezegd hebt.
Zo heb ik laatst nog op dit forum een reactie gehad die totaal nergens op sloeg omdat deze persoon niet alleen kritiek uitte (wat op zich helemaal niet erg is) maar elk punt dat deze persoon naar voren bracht een misquote was (doe dan gewoon een quote, er is een knop voor!) met daar op volgend een interpretatie van de "quote" die letterlijk het tegenovergestelde was van wat ik zei en / of bedoelde.
Nu weet ik wel dat er altijd een risico is dat je bedoelingen niet begrepen worden of dat iemand je woorden op de verkeerde manier interpreteerd, maar letterlijk 9 keer achter elkaar in 1 quote?
Wel grappig dat de persoon (die ik verder niet zal noemen, zo ben ik niet) die dit deed ook een tweaker was die 2x zo lang lid was als ik met 2x zo veel karma, maar wel met 2x zo slechte reputatie (reactiescore).

Ondanks dat denk ik dat het te ver gaat tweakers in het algemeen over 1 kam te scheren als zijnde asociaal en tegen elkaar gekeerd.
Goed, ik ben zelf pas sinds 1 april 2009 lid (nee geen grap), maar ik heb wel zat ICT ervaring en een redelijke reputatie al zeg ik het zelf en ik doe (within reason) mijn best om sociaal te zijn.
Al geef ik toe dat ik af en toe erg moe wordt van reacties van mensen die duidelijk niet weten waar ze het over hebben, het artikel of zoals ik al zei reacties totaal niet lezen of elkaar afzeiken zoals in de eeuwige "apple vs samsung" posts of "amd vs nvidia" of "linux vs microsoft".
Ja, dit is kritiek, maar kritiek en afzeiken zijn 2 verschillende dingen.
Kritiek is gebaseerd op feiten, afzeiken is moedwillig een ander kleineren omdat je het kan of om jezelf beter te voelen.
Dus ondanks dat ik het (in ieder geval gedeeltelijk) met je eens bent is er toch wel wat meer nuance te vinden dan je uit je verhaal laat blijken dunkt me.

Door Tweakers user S0epkip, vrijdag 18 januari 2013 08:47

Sterk stuk, ik herken er (helaas) wel wat in!

Door iMpiRiAl, vrijdag 18 januari 2013 11:12

Als alle M$-fanboys nou even opstappen naar een andere site, dan is Tweakers weer leuk. Sorry om te moeten zeggen: maar tis toch echt wel zo dat echte computerenthousiasten vaker te vinden zijn onder Linux, Mac en Android-gebruikers...

Oh ja: en voor die mensjes die de Metro/Modern-UI zo geil vinden en daarom willen kopen. Steven Sinofsky - het brein achter Windows (Phone) 8 / RT - is weg bij Microsoft...dus juist de persoon die het allemaal ontwikkeld en bedacht heeft is opgerot...Dus verwacht niet veel van de toekomst zonder hem, als je juist hem zijn ideeen goed vond. Want hij is nu vlak na de release dus weg !!! Lekker voor jullie !!

Door Tweakers user Roadrunner, vrijdag 18 januari 2013 11:20

@ iMpiRiAl, grappig om zo'n reactie uitgerekend onder een blog als deze te lezen. Laat figuren die dit soort reacties plaatsen nu net één van de redenen zijn dat het hier steeds minder leuk wordt.

Door Tweakers user Technomania, vrijdag 18 januari 2013 12:30

Leuk geschreven! Ik herken me wel in sommige punten.

Met behulpzaamheid ben ik het totaal niet eens. Áls ik een vraag had is hij altijd netjes beantwoord.. Mits op een normale manier gevraagd natuurlijk.

Hoe denk ik erover? Ik ga veel Tweakers beledigen, maar ik bespeur hier veel arrogantie... al twijfel ik of dat het juiste woord is. Kijk eens naar het Mod-systeem... Ik zou graag eens statistieken zien daarva, De vriendjespolitiek en "ik ben het niet met je eens dus ik mod je weg"-mentaliteit.

Daarnaast, voor een hoogwaardig forum als dit vind ik het écht beschamend dat er altijd en overal die eindeloze Apple Vs de rest discussie oplaaid... wat weer resulteerd in bovenstaande Alinea.

Voor de rest... Vermakelijk en leerzaam

Door Tweakers user .oisyn, vrijdag 18 januari 2013 12:48

Redsandro schreef op vrijdag 18 januari 2013 @ 02:51:
Gewoon *bepalen* dat iemand's faith-in-humanity ervaringen zelfbedachte nonsense zijn, alsook impliceren dat oost-groningers wereldvreemd zijn, vormen gewoon respectievelijk een diepe en een simpele belediging. Geen wonder dat ik dat een respectloze reactie vind.
Oh met die assessment ben ik het gewoon eens hoor. Mijn punt was meer: als je zegt dat je ze eigenlijk gewoon moet negeren, waarom doe je dat dan niet? :). Al moet ik wel toegeven dat toen ik je opmerking gisteravond las er een stuk cynischere ondertoon in kon ontdekken, maar dat zal eigenlijk wel gewoon aan mij hebben gelegen.
iMpiRiAl schreef op vrijdag 18 januari 2013 @ 11:12:
Als alle M$-fanboys nou even opstappen naar een andere site, dan is Tweakers weer leuk.
Ten eerste schrijf je MS niet met een $, en ten tweede zijn het niet de fanboys maar juist de haters waar het mis gaat. Het zijn van een fanboy is op zich namelijk nog niet zo erg. De sfeer wordt niet verziekt door mensen die blind van een bepaald iets houden, maar door mensen die blind iets haten. Zoals jij dus.
Sorry om te moeten zeggen: maar tis toch echt wel zo dat echte computerenthousiasten vaker te vinden zijn onder Linux, Mac en Android-gebruikers...
Serieus, je kortzichtigheid en gebrek aan inlevingsvermogen spreekt boekdelen. Het feit dat je niet gewoon een beetje respect kan opbrengen jegens iemand die een iets andere mening aangedaan is dan jezelf maakt dat de t.net community een figuur als jij beter kwijt dan rijk is.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 18 januari 2013 12:53]


Door iMpiRiAl, vrijdag 18 januari 2013 13:20

Je moet wel echt triest zijn als je een fanboy van Microsoft bent.

http://macdailynews.files...10_msft_buries_iphone.jpg

Hoe disrespectvol was dit wel niet: terwijl Jobs toen al bekend was ernstig ziek te zijn en niet jarenlang te leven meer...En al die medewerkers doen als 'droids' mee vieze meelopers zijn het daar bij Microsoft.

Door Tweakers user Redsandro, vrijdag 18 januari 2013 15:18

Volgens mij trolt er iemand gewoon, want het is behoorlijk offtopic. De insults zijn wat te simpel om serieus genomen te worden als Tweakersyndroom. Maar toch, #ignore. 8-)

Door Tweakers user .oisyn, vrijdag 18 januari 2013 21:32

Je moet wel echt triest zijn als je een fanboy van Microsoft bent.
Zoals alle fanboys eigenlijk triest zijn. Maar weet je wat het allertriestst is? Mensen die kosten wat kost daartegen proberen te ageren op internetcommunities :)

Door Tweakers user ArmadaOne, vrijdag 18 januari 2013 21:37

iMpiRiAl, dit is dus precies een voorbeeld van hoe het niet moet.
Ik ben zelf ook geen fan van MicroSoft, maar dat is nog geen reden om maar iedereen die wel een supporter is van MS gelijk af te zeiken.
En wat je laatste post betreft, Apple heeft ook zat "smerige" dingen gedaan die niet door de beugel kunnen, net zo als MS en een hoop andere bedrijven.
Natuurlijk ben ik het met je eens dat wat ze daar deden in je link een echt smerige zet was, maar betekend dit dan dat als je Windows op je PC of tablet hebt staan je het gelijk automatisch eens bent met alles wat Microsoft doet?
Dan wil ik jou graag vragen of je ooit iets van Nike, Levi Strauss, Coca-Cola, McDonalds of Foxconn hebt gekocht.

Bovendien ben ik het met Redsandro eens dat dit gewoon trollen is en niets met het topic te maken heeft.

Door Tweakers user .oisyn, vrijdag 18 januari 2013 23:58

Overigens

http://www.engadget.com/2...-with-funeral-parade-for/

Hoe precies, "smerig"? Dat hele Steve Jobs verhaal heeft er geen drol mee te maken, maar ik snap dat iemand als iMpiRiAl dat er graag aan de haren bij sleept om zijn eigen mening goed te kunnen praten. Het symboliseerde de dood van andere smartphones tijdens de launch van Windows Phone. Er was niet alleen een iPhone, ook een BlackBerry. Georganiseerd door de werknemers zelf, en zonder pers uit te nodigen. Een ludieke actie, meer niet.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 19 januari 2013 00:03]


Door Impirial, zaterdag 19 januari 2013 03:24

We'd say this is done in poor taste, but we don't enjoy stating the obvious. LEES jij eigen links wel oisyn?

Door Tweakers user Phuncz, zaterdag 19 januari 2013 11:45

.oisyn schreef op vrijdag 18 januari 2013 @ 12:48:
De sfeer wordt niet verziekt door mensen die blind van een bepaald iets houden, maar door mensen die blind iets haten.
Hier predik ik al jaren over. Waarom is de emotie haat zoveel sterker en meer "gerechtvaardigd" onder tweakers dan liefde ? Het is frustrerend om te zien hoe men zoveel energie verkwist aan dingen te haten in het leven, alsof een bedrijf hun leven heeft onherstelbaar verknoeid. Het is een gadget of een dienst, niet het enige medicijn in de wereld dat je ongeneesbare ziekte kan genezen.

Maar dan kom ik bij het volgende feit: wat men niet snapt, heeft men schrik van. Hier komen steeds sterke, negatieve emoties van. Men snapt gewoon niet hoe het in elkaar steekt en men weigert dit ook te omarmen.

Neem Microsoft: 10 jaar geleden moest je het woord niet uitspreken op Tweakers want je was ketter. Microsoft verdient bakken met geld door niets te doen, wat ze doen is waardeloos, etc etc. Maar we zitten hier wel in een wereld met >85% MS Windows, toch genoeg alternatieven ? Omdat de meeste mensen niet naar geobserveerde principes kijken maar naar de feiten: Windows werkt, iedereen kent Windows, alles werkt samen met Windows. (niet in de meest stricte zin, voordat je je geroepen voelt)

Tweede voorbeeld, Apple: hoeveel tweakers tegenwoordig nog een vuurzee van haat voelen exploderen diep in hun wezen, omdat ze producten uitbrengen die goed verkopen. Snap eens dat Apple niet honderden miljoenen producten verkoopt met een gemiddelde prijs soms het dubbel van het "alternatief" wat de vele tweakers aanhalen (kale plastic laptop tov. full option Macbook, bijvoorbeeld) gewoon "omdat de mensen zo dom zijn". Nee want jij bent niet per definitie slimmer dan de gemiddelde mens omdat je een merk volledig uitsluit omdat je het haat. Je bent gewoon blind aan de realiteit, door het enorme haatgevoel, waardoor Apple's succes niet snapt en je ziet niet hoe een groot deel van de consumer electronics wereld zich aanpast op het succes van Apple (Samsung, Microsoft, Sony,...), juist hoe het was toen Philips "hét" merk was.

Bottom line:
Haat stompt je af, haat beperkt je logica en neutraal denken.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 19 januari 2013 18:34]


Door JJM Timmermans, zaterdag 19 januari 2013 16:31

Wat mij vooral opvalt is dat mensen de hele essentie van dit verhaal terzijde schuiven, wat doet het er toe of het een apple>ms verhaal is, in mijn ogen is het ook blank > gekleurd, rijk>arm verhaal,

Het gaat over goed fatsoen (een opvoeding die wij allemaal hebben gekregen, hoop ik thans), en dan doet het er niet toe of je mening geeft online, anoniem, of irl. Je hoort als mens zijnde je te gedragen en tolerant tegenover andere hun meningen en gevoelens.

Zodra je dit gaat afkraken moet je jezelf dubbel achter de oren krabben en nadenken of jezelf misschien wel fout zit.

Niet iedereen geniet dezelfde opleiding, niet iedereen is even slim en dat is niet erg we kunnen niet allemaal hoogleraar zijn bv, dus neem dat niet verkeerd op a.u.b..

We weten dat de media daar goed op kan inspelen (op de mens) zie voorbeelden in deze topic. Mensen hebben een mening gevormd op wat zij denken dat de waarheid is, kom dan met duidelijke argumenten en hou het zakelijk, maar maak er geen punt van! de meeste ruzies ontstaan omdat mensen het gesprek simpelweg niet kunnen afkappen.

Door Tweakers user .oisyn, zaterdag 19 januari 2013 18:25

Impirial schreef op zaterdag 19 januari 2013 @ 03:24:
We'd say this is done in poor taste, but we don't enjoy stating the obvious. LEES jij eigen links wel oisyn?
Er is een verschil tussen lezen en interpreteren. Ik postte het linkje voor de achterliggende feiten, niet voor de persoonlijke mening van de auteur van het artikel (die bovendien door bijna niemand gedeeld wordt in de reacties). Ik maakte de aanname dat je intelligent genoeg was om dat te snappen, maar dat is blijkbaar niet het geval. Mijn fout, excuses.

En dan moet ik waarschijnlijk ook uitleggen dat er een nuanceverschil zit tussen "poor taste" en jouw insinuatie?

[Reactie gewijzigd op zaterdag 19 januari 2013 18:27]


Door Tweakers user Znorkus, zaterdag 19 januari 2013 21:45

Strunkie schreef op zondag 13 januari 2013 @ 22:36:
Dit is gewoon al het 3e blog in de tracker dat zeurt over Tweakers en/of de mensen die hierop zitten. Als het je niet zint hoe het hier gaat of hoe Tweakers gedictateert wordt door de Persgroep zoek dan lekker een andere tech site op?

:O
Eeh, nee? waarom zou je geen commentaar of kritiek mogen hebben binnen een scene waar je al lang bij bent, en waar je het prettig vindt? Dat hoort erbij, bij een 'langdurige relatie', dat je elkaar af en toe kan zeggen: ik vind het niet zo leuk wat je doet. Dat heet commitment, en ik vind het helemaal niet logisch dat je gewoon alles uit je handen zou laten vallen als er een element is wat je niet zint. Het lijkt zo logisch, zeggen dat je dan toch lekker opkrast, maar achter dat 'gemak' gaat blijkbaar flinke desinteresse schuil. Niks mis mee, met een beetje commitment. Met een fietsenmaker gaat dat zo ja, dat als het je niet zint, okee, niet investeren, lekker naar een ande toe. Blijkbaar ervaart de blogger wat meer commitment met t.net dan met de eerste de beste vreemde instantie, en die commitment is volgens mij de reden dat t.net zo succesvol is. Er zijn hier namelijk een hoop mensen die het wel wat kan schelen hoe er met elkaar omgegaan wordt en daar ook hun mond over open durven doen. Hulde, zo blijft de scene in stand.

Door Tweakers user Elite25, zondag 20 januari 2013 09:23

Empathie en politiek correct reageren is nu niet echt het Forté van de gemiddelde tweaker/geek/nerd/freak.

Fanboys genereren een hoop ruis en een labiel moderatie systeem versterkt die ruis nog extra.

Het is ook een beetje een nerd/geek eigenschap om het beter te weten. (Ook als dit soms niet het geval is) Zelf-reflectie is een moeilijke eigenschap om te leren en voor sommigen komt het nooit.

Vroegâh! Liep ik ook met het idee rond dat alles dat ouder dan mij was, wijzer was. Totdat ik een leidinggevende kreeg, waar ik me tot vandaag de dag nog over verbaas.

Wat ook een factor is, want ik hoorde iemand over een Linux community waar men gemeen deed. Toen ik in '94 met Linux aan de gang ging, ervaarde ik de IRC gemeenschap juist als extreem aardig en behulpzaam waren. Wat is het grote verschil met tegenwoordig?
IEDEREEN zit op internet. Het grut, de tokkies, de freaks, de wizards, de guru's, de n00bs, de idioten, de lolbroeken, de haters, de fanboys...

Door Tweakers user ArmadaOne, zondag 20 januari 2013 17:49

@Elite25:
Ja het feit dat internet en social media zo gemeengoed is geworden en dus ook meer "gespuis" aan trekt had ik in mijn forum ook al naar voren gebracht.
Er is wat dat betreft een groot verschil tussen een tech forum met vrijwel alleen maar techneuten of "nerds" zoals iemand hierboven nogal denegerend aan gaf, of een open forum waar iedereen, ook mensen die totaal niets van het onderwerp af weten maar wel persé hun zegje willen doen hun reacties geven.

Maar aan de andere kant van het verhaal is het natuurlijk ook zo dat er zat mensen zijn die wel veel ervaring hebben maar daardoor gelijk denken dat ze daardoor de demigod van de techwereld zijn en altijd gelijk hebben.
Deze mensen vergeten soms dat als je iets al jaren op dezelfde manier doet en het werkt, dit nog niet betekend dat het ook de beste manier is of deze methodiek ook voor iedereen net zo goed of lekker werkt.
Oftewel, het verschil tussen "wijsheid" en "eigenwijsheid".

Door Tweakers user LinuX-TUX, woensdag 23 januari 2013 16:22

Ha, tja.

Weet niet wat de kick ervan is om jezelf te profileren over de schouders van de onwetenden. Meestal attendeer ik nieuwe frisse tweakers er wel op en of ze wat beter hun situatie of probleem stelling kunnen neerschrijven + een beginnende "Welkom" :)

Maar, wel leuk dat je dit "botte lullen" aankaart met een vorige blog post waarvan de titel luidde "Die flikkers van Hi. (Hi.nl)"

:Y)

Chapeau

Wat al meerdere malen in de reacties naar voren komt: eigenwijsheid. Afreageren van hoe mensen met hun voorheen om gingen. Veelal autodidactische mensen die het nodig vinden de mensen die dat niet zo hebben af te kraken en zichzelf erboven willen heven van "kijk mij nou". Inlevingsvermogen 0, zelfvertrouwen 100%.

En dat neemt niet weg dat ik me soms ook stoor aan het taalgebruik van nieuwelingen icm heel simpel "Ik pletter hier mijn vraag neer, omschrijf 3 keer niets en jullie lossen het voor me op". Maar daar hebben we een Topic Report knopje voor en beleefdheid jegens de nieuweling, klaar.

Door Tweakers user Redsandro, woensdag 23 januari 2013 17:49

Maar, wel leuk dat je dit "botte lullen" aankaart met een vorige blog post waarvan de titel luidde "Die flikkers van Hi. (Hi.nl)"
Hi is natuurlijk een bedrijf, geen persoon. Bovendien een bedrijf wat anderen naait tegen het criminele aan. Dus dat valt natuurlijk onder mijn patriotische plicht te ageren tegen financiële mafiapraktijken die door de mods van de maatschappij (regering) oogluikend toe worden gestaan. Het minste wat ik kon doen is bij Hi weggaan, anderen waarschuwen voor het criminele gedrag van Hi, en ze de negatieve aandacht schenken die ze oproepen met hun afkeurbaar handelen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 23 januari 2013 17:50]


Door Tweakers user MassIV, woensdag 23 januari 2013 18:49

Misschien is een etiquette regel als:"Als je niets aardigs kan zeggen, zeg dan niets" wel iets werkbaars? Dat degene die wel willen investeren in iemand bij de hand te nemen dat doen. En dat anderen gewoon uit dat topic blijven. Misschien vervelende of niet behulpzame posts ook gewoon weghalen.

Door Tweakers user Bosmonster, donderdag 24 januari 2013 11:43

Redsandro schreef op woensdag 23 januari 2013 @ 17:49:
[...]

Hi is natuurlijk een bedrijf, geen persoon. Bovendien een bedrijf wat anderen naait tegen het criminele aan. Dus dat valt natuurlijk onder mijn patriotische plicht te ageren tegen financiële mafiapraktijken die door de mods van de maatschappij (regering) oogluikend toe worden gestaan. Het minste wat ik kon doen is bij Hi weggaan, anderen waarschuwen voor het criminele gedrag van Hi, en ze de negatieve aandacht schenken die ze oproepen met hun afkeurbaar handelen.
Dus schrijf je ze maar af als homoseksuelen, zonder enig respect voor de mensen die daar werken, of de doelgroep die jij als scheldwoord gebruikt?

Over gebrek aan inlevingsvermogen gesproken...

Door Tweakers user Redsandro, donderdag 24 januari 2013 14:11

Je bent misschien wat ouder(wets), of je voelt je zó aangesproken en boos als homosexueel dat je in dit specifieke geval connotatie niet van annotatie wilt onderscheiden, zoals we met veel andere woorden wel gewoon doen, maar inlevingsvermogen heeft er niets mee te maken. :) Ik heb geen respect voor de keuze van mensen om zich om zich kleinzerig beledigd te voelen, en deins daar ook niet snel voor terug. South Park ging nog een stapje verder en nam een specifieker woord, maar ook om de mensen die er voor kiezen om zich er aan te storen, zoals jij in dit geval, op de hak te nemen.

Alle respect voor inhoudelijke discussie, maar kritiek op mijn liberaal taalgebruik, daar heb ik ècht geen boodschap aan. :z

Door Tweakers user Bosmonster, donderdag 24 januari 2013 16:55

Maar je hebt wel duidelijk boodschap aan het taalgebruik van anderen, anders maak je niet een dergelijke post.

Ik hou het ook maar op een typisch gevalletje Tweakersyndroom dan ;)

Door Tweakers user Redsandro, donderdag 24 januari 2013 22:18

Er is natuurlijk een verschil tussen het uit je slof schieten vanwege een scheve blik, waar het stereotype van uitgaande kansenjongeren bij past, of het pas uit je slof schieten als je voor de zoveelste keer wordt verkracht, iets dichter in de buurt van het stereotype verontschuldigende Canadees.

Als je denkt dat elke vorm van verbaal geweld af te doen is met een gevalletje Tweakersyndroom, dan heb je de tekst duidelijk niet zo begrepen als ik hem bedoeld heb.

Tenzij je bewust dit duidelijke onderscheid negeert om mij te kunnen steken met mijn eigen dolk. In dat geval ben je zelf aan het Tweakersyndromen en verdien je een medaille omdat ik het niet eens in de gaten had! :o

Door Tweakers user Tsjipmanz, vrijdag 9 augustus 2013 15:58

Mooi stukje, ook prachtige metafoor over die Boulderdash-vlinders :D

Door Tweakers user aawe mwan, zondag 26 januari 2014 09:34

Dit komt niet alleen voor op internet, ik denk dat het probleem nog dieper zit: laatst heb ik zelf zoiets vergelijkbaars meegemaakt op het werk.

Ik was nieuw in een team en moest mezelf wegwijs maken in een van hun tools. Een collega is expert op gebied van deze tool en onze manager leek het een goed idee om ons aan elkaar te koppelen, juist omdat we allebei zo „technisch” zijn. Ik zou met al mijn vragen bij die collega terecht kunnen en hij zou mij alles exact kunnen uitleggen.

Na een dag zelfstudie was me de tool wel duidelijk geworden, op één klein detail na. Dus ik besloot aan het eind van de dag nog even de hulp van die collega in te roepen.

Ik beschrijf die collega in detail welk stukje informatie ik mis. Maar toen gebeurde er iets dat ik totaal niet verwacht had: zijn gezicht vertrekt alsof ik hem zwaar beledigd heb en hij roept niets meer dan: „kijk op internet, daar kan je goede tutorials vinden”.

Ik laat mensen graag in hun waarde en heb er toen geen punt van gemaakt. Maar misschien moet ik dat soort collega's voortaan maar gewoon gaan benoemen wat ze zijn: in jouw woorden „een stel botte lullen”.

[Reactie gewijzigd op zondag 26 januari 2014 09:35]


Reageren is niet meer mogelijk